V zlom počasí sa začalo najväčšie vojenské cvičenie u nás

TA3 TASR
4.11.2019 13:56

V priestoroch Centra výcviku Lešť a posádkového cvičiska Kolíňanský vrch sa v hmle a po daždi začalo cvičenie Slovenský štít 2019 (Slovak Shield 2019). Je to najväčšie tohtoročné vojenské cvičenie našich ozbrojených síl a zároveň aj medzinárodné cvičenie na území Slovenska.

V zlom počasí sa začalo najväčšie vojenské cvičenie u nás
facebook.com/ozbrojenesily

Celkovo sa na cvičení v Lešti zúčastňuje takmer 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Súčasne sa na území Slovenska konajú aj podporné cvičenia Vzdušný štít (Air Shield 2019) a Jasné znamenie 2019 (Clear Sign 2019), pričom celkový počet vojakov dosahuje 2500.

„Cvičenie Slovenský štít 2019 je najvýznamnejším národným cvičením našich ozbrojených síl s medzinárodnou účasťou, počas ktorého si profesionálni vojaci spolu s kolegami z krajín V4, Portugalska a USA preveria v náročných podmienkach svoju pripravenosť,“ uviedol k cvičeniu minister obrany Peter Gajdoš.

Medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2019 je rozdelené na veliteľsko-štábnu časť, v rámci ktorej si vojaci preveria systém velenia a riadenia mechanizovanej brigády pri plánovaní a riadení bojových operácií, a práporné taktické cvičenie s bojovými streľbami, ktoré je zamerané na obranu suverenity a územnej celistvosti Slovenskej republiky. Cvičenie Slovenský štít sa bude konať do 12. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok