Hongkong patrí Číne, kričal ozbrojenec. Politikovi odhryzol ucho

TA3 SITA
4.11.2019 09:37

V Hongkongu napadol muž s nožom niekoľko ľudí a potom odhryzol časť ucha prodemokratickému politikovi. Incident sa stal v nedeľu pred obchodným centrom Cityplaza, kde sa konali demonštrácie za politické reformy. Podľa miestnych médií útočník svojim obetiam povedal, že Hongkong patrí Číne.

Hongkong patrí Číne, kričal ozbrojenec. Politikovi odhryzol ucho
SITA/AP

O časť ucha prišiel člen hongkonskej rady Andrew Čchiu, ktorý sa snažil mužovi zabrániť, aby po útoku ušiel. Než na miesto prišla polícia, útočníka dobil dav. Hongkonská vláda útok odsúdila a informovala, že päť ľudí skončilo v nemocnici a dvaja z nich boli v kritickom stave. Zároveň vyzvala občanov, aby boli rozumní, nedbali na ich politické rozdiely a poslúchali zákon.

Útok sa stal v ďalší deň protestov, ktoré sa v Hongkongu konajú takmer päť mesiacov. Demonštranti na internete vyzvali na zhromaždenie na siedmich miestach v meste, mnohé demonštrácie sa však neuskutočnili, keď úrady nasadili poriadkovú políciu, zatýkali ľudí, rozháňali davy a blokovali prístup k parku blízko úradu hongkonskej správkyne Carrie Lam. Menšie skupiny neoblomných demonštrantov sa však nepodarilo odradiť. "Maskovaní výtržníci" podľa polície v obchodnom centre New Town Plaza poškodili hasiacimi prístrojmi turnikety a rozbili okná na stanici metra, ktorá je spojená s centrom.

Vo dvoch ďalších obchodných domoch v Nových teritóriách na severe zase demonštranti zničili obchody i reštauráciu, ktorej vlastník vyjadril podporu hongkonskej polícii, a rôznymi spôsobmi bránili mužom zákona, aby vošla. V spomínanom Cityplaza zase posprejovali reštauráciu a ľudia vytvorili živú reťaz, ktorú neskôr rozbila polícia. V pondelok skoro ráno v ďalšej štvrti polícia použila na niektorých demonštrantov, ktorí na nich hádzali tehly a iné predmety, slzný plyn. Jedna žena podľa miestnych médií utrpela zranenia, keď pred slzným plynom vyskočila z balkóna. Protesty vypukli v júni proti pripravovanému zákonu o vydávaní ľudí podozrivých z trestnej činnosti do Číny, no neskôr sa zoznam prodemokratických požiadaviek demonštrantov rozšíril napríklad aj na priame voľby hongkonských lídrov a nezávislé vyšetrovanie policajného konania.

Úrad Carrie Lam v nedeľu informoval, že hongkonská líderka v utorok vycestuje do Pekingu. Na ďalší deň bude rokovať s čínskym vicepremiérom Chan Čengom a zúčastní sa aj na stretnutí o rozvoji oblasti v delte Perlovej rieky, ktoré sa zameria na prepojenie Hongkongu, Macaa a ďalších deviatich juhočínskych miest. Projekt pre obyvateľov Hongkongu zjednoduší prácu a pobyt v mestách pevninskej Číny a posilní prúd ľudí a tovaru, uviedla kancelária Lam. No aj tento plán vyvolal u mnohých obavy z narastajúceho vplyvu Číny nad Hongkongom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok