Putin navštívil Maďarsko, je pripravený rokovať o Ukrajine

TA3 TASR SITA
30.10.2019 21:45

Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zúčastniť sa na rokovaní v normandskom formáte, čo je diplomatické zoskupenie predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka s cieľom vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny. Ruský líder to vyhlásil v Budapešti pri príležitosti jeho rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Putin navštívil Maďarsko, je pripravený rokovať o Ukrajine
SITA/AP

Stretnutie chce aj Zelenskyj

Vyhlásenie ruského prezidenta prišlo len deň po tom, ako ochotu stretnúť sa a rokovať vyjadril aj jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident tak reagoval na odsun vojakov a zbraní zo styčnej línie s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Ruský líder v tejto súvislosti uviedol, že nedokáže odhadnúť, či bude Zelenskyj schopný zabrániť ukrajinským nacionalistom, aby narušili podobný odsun vojsk, ku ktorému by malo dôjsť na juhu Ukrajiny. "Pán Zelenskyj samozrejme nevyzerá ako ukrajinský nacionalista, avšak v tomto momente je ťažké povedať, či bude schopný udržať ich (nacionalistov) pod kontrolou," vyhlásil.

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu do Budapešti na krátku pracovnú návštevu, v rámci ktorej sa stretol s Viktorom Orbánom. Súčasťou početnej delegácie bol aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

Vyhlásenie vetovali Maďari

Maďarsko ako jediná členská krajina vetovalo prijatie spoločného vyhlásenia NATO k Ukrajine. Ako vyhlásil maďarský premiér Orbán, Maďarsko sa pre tento krok rozhodlo z dôvodu údajného nedodržiavania menšinových práv Maďarov žijúcich na Ukrajine. Maďarská menšina na Ukrajine podľa Orbána "trpí diskrimináciou a je často terčom politických a fyzických vyhrážok". Potvrdenie zo strany Orbánovej vlády, že to bola ona, kto zablokoval spoločné stanovisko NATO k Ukrajine, sa objavilo práve v deň Putinovej návštevy.

Nie je to prvý raz, čo Budapešť torpéduje spoločné úsilie západných inštitúcií. Maďarsko napríklad pred dvoma týždňami vetovalo aj prijatie spoločného stanoviska Európskej únie k tureckým vojenským útokom proti sýrskym Kurdom, a otvorene sa postavilo na stranu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok