Zo Sýrie hlásia ťažké zrážky, z oblasti utekajú aj civilisti

TA3 TASR
30.10.2019 16:34

Sýrski vojaci sa dostali do ťažkých zrážok s tureckými silami na vidieku okolo pohraničného mesta Ras al-Ajn v oblasti severovýchodnej Sýrie, kde Ankara vedie vojenskú ofenzívu zameranú na vytvorenie "bezpečnej" zóny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrske štátne médiá.

Zo Sýrie hlásia ťažké zrážky, z oblasti utekajú aj civilisti
SITA/AP

Podrobnosti médiá neuviedli, ale Tureckom podporovaní sýrski povstalci vyhlásili, že v posledných dňoch dochádzalo k občasným zrážkam s vojakmi sýrskej armády, a to južne od mesta Ras al-Ajn, ktoré povstalci dobyli od jednotiek vedených sýrskymi Kurdmi. Sýrski vojaci sa na základe dohody s kurdskými silami zapojili do riešenia situácie a zaujali v uvedenej oblasti pozície. Tureckí vojaci a Tureckom podporovaní sýrski opoziční bojovníci ovládli dve dediny na severe Sýrie, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA a následne ruská agentúra TASS.

Podľa TASS-u sa spomínané dediny nachádzajú práve neďaleko pohraničného mesta Ras al-Ajn. Televízna stanica al-Ichbáríja zasa informovala, že civilisti po "tureckej agresii" opúšťajú okres Tall Tamr na severovýchode Sýrie. Turecko spustilo 9. októbra vojenskú ofenzívu na severe Sýrie s krycím názvom Operácia Prameň mieru - podnikajú ju turecké ozbrojené sily a Ankarou podporovaná Slobodná sýrska armáda. Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhlásila, že cieľom ofenzívy je vyčistiť pohraničnú oblasť od "teroristov", ako sama nazýva kurdské sily, a vytvoriť 30 kilometrov širokú nárazníkovú zónu na sýrskom severe. Do tejto zóny chce Ankara presťahovať vyše tri milióny sýrskych utečencov, nachádzajúcich sa teraz na území Turecka.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 22. októbra s tureckým lídrom Erdoganom memorandum o spoločnom postupe zameranom na vyriešenie situácie na severovýchode Sýrie. Podľa dokumentu majú jednotky ruskej vojenskej polície a sýrski vojaci spoločne hliadkovať v oblastiach susediacich so zónou vytvorenou Tureckom. Kurdské sily dostali 150 hodín na stiahnutie sa z tejto 30-kilometrovej zóny popri sýrsko-tureckej hranici.

Údaje, ktoré má Turecko k dispozícii, však podľa Erdogana poukazujú na skutočnosť, že k úplnému stiahnutiu Kurdov z tejto zóny nedošlo. Erdogan v stredu už skôr opäť zdôraznil, že Turecko si vyhradzuje právo zasiahnuť, ak na tomto území identifikuje akékoľvek sýrske kurdské milície alebo ak niekto zaútočí na turecké jednotky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok