Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prehliadka vo virtuálnej realite priviedla k životu slávnu Mona Lisu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedno z najväčších múzeí na svete - Musée du Louvre v Paríži otvorilo novú výstavu venovanú životu a dielu Leonarda da Vinciho. Okrem zobrazovania obrazov, kresieb, rukopisov, sôch a ďalších vecí poskytne retrospektívna výstava aj prvýkrát použitie virtuálnej reality v múzeu, ktorá oživí príbeh slávnej Mona Lisy.

Múzeum v Louvri prvý krát predstaví zážitok z virtuálnej reality v spolupráci s HTC Vive Arts. Verejnosť tak bude môcť objaviť pohlcujúci zážitok s neobyčajným majstrovským dielom Leonarda da Vinciho. Vďaka virtuálnej realite sa návštevníci budú môcť stretnúť s Monou Lisou a dozvedieť sa viac o nej samotnej a odhaliť tak rúško mýtov a legiend, ktoré ju obklopujú už viac ako 500 rokov.

Múzeum v Louvri spustilo prehliadku slávneho umeleckého diela Mona Lisy vo virtuálnej realite.

Samotnú slávnu maľbu navštívilo v roku 2018 viac ako 10 miliónov ľudí z celého sveta, ale návštevníci Louvru sa nemôžu príliš priblížiť k obrazu chránenom špeciálnym sklom a na prezeranie jej záhadného úsmevu majú len vymedzený čas. To je zrejme aj jeden z dôvodov, prečo vznikol projekt Mona Lisa: Beyond the Glass, na ktorom múzeum spolupracovalo so spoločnosťami HTC Vive Arts a Emissive VR. Tento projekt umožní návštevníkom výstavy vidieť najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho úplne novým spôsobom.

Múzeum v Louvri spustilo prehliadku slávneho umeleckého diela Mona Lisy vo virtuálnej realite.

Nasadením zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality HTC Vive zmiznú predovšetkým davy návštevníkov, ktorí sa normálne tlačia pred obrazom. Zážitková prehliadka vo virtuálnej realite tiež odhaľuje podrobnosti od diele, ktoré sú bežne skryté očiam návštevníka. Ten tak môže objaviť techniky, ktoré použil umelec pri vytváraní slávneho diela. Navyše sa dozvie viac o samotnej osobe na obraze, Lise del Giocondo, a dokonca ju môže vidieť pohybujúc sa vo virtuálnej realite.

Majitelia HTC Vive, ktorí sa nemôžu dostať do Paríža, aby si osobne pozreli virtuálnu výstavu v Louvri, majú prístup k rozšírenej domácej verzii cez obchod Viveport. Výstava venovaná Leonardovi da Vincimu v parížskom Musée du Louvre bude prebiehať do 24. februára 2020.

Múzeum v Louvri spustilo prehliadku slávneho umeleckého diela Mona Lisy vo virtuálnej realite.