Premiér má recept na prekáračky. Lídri by mali byť vo vláde

TA3 SITA TASR
30.10.2019 11:23

Ak by boli lídri politických strán súčasťou vládneho kabinetu, šetrilo by to čas. Povedal to premiér Peter Pellegrini pred zasadnutím vlády.

Premiér má recept na prekáračky. Lídri by mali byť vo vláde
TASR

Vláda i riadenie štátu by fungovali oveľa lepšie, ak by lídri koaličných strán sami sedeli v exekutíve a niesli zodpovednosť za niektorý z rezortov. Ako názor i priame odporúčanie pri kreovaní budúcich koalícií a vlád to ešte pred rokovaním kabinetu povedal premiér Peter Pellegrini.

"Ak by každý z predsedov koaličných strán chodil každý deň do práce, podpisoval svoje rozhodnutia v rámci rezortu, zodpovedal sa za ne a tiež by s kolegami z vlády riešil veci, fungovalo by to oveľa efektívnejšie, ako keď tu (na vláde) časť koalície niečo rozhodne a potom sa musíme ísť dobreže nie prosiť pánom z hradného kopca, či sa im to bude páčiť, alebo nie," povedal Pellegrini. "Ak by to takto fungovalo, že by predsedovia koaličných strán boli aj ministrami, nemuseli by sme mať koaličné rady. Štát neriadi koalícia, ale vláda a parlament," dodal. Podľa jeho názoru by v prípade schválenia legislatívy na vláde bol celý proces prakticky uzatvorený a nemusel by byť predmetom ďalšej diskusie v Národnej rade SR. „Keby bol tu vo vláde jedným podpredsedom šéf jednej politickej strany, druhým podpredsedom ďalší, všetky veci, ktoré prejdú vládou, by sme mohli považovať za vybavené a šetrili by sme si čas, stres a rôzne prekáračky," povedal premiér.

Svoje slová aj priamo adresoval lídrovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi. "Za 30 rokov jeho politickej kariéry nesedel vo vláde, neniesol za nič priamu zodpovednosť," upozornil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok