O nič nejde, ešte sme nevyhrali. Svet reaguje na smrť vodcu IS

TA3 TASR
27.10.2019 20:44

Prezident USA Donald Trump v nedeľu oznámil, že ukrývajúci sa vodca extrémistickej organizácie Islamský štát abú Bakr Baghdádí zahynul pri zásahu amerických špeciálnych síl na severozápade Sýrie.

Ide o výrazný úder pre túto džihádistickú skupinu. Baghdádí sa podľa slov šéfa Bieleho domu odpálil za pomoci samovražednej vesty v tuneli počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj svoje tri deti. Pozrite si, ako na túto udalosť reagovali svetové mocnosti.

Francúzsko: "Je to koniec jedného teroristu, ale nie jeho organizácie. So svojimi partnermi pokračujeme v boji proti IS a prispôsobíme sa novým regionálnym okolnostiam," tvrdí ministerka obrany Florence Parlyová, zatiaľ čo prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že po Baghdádího smrti je "prioritou" konečná porážka IS.

Británia: "Zabitie Baghdádího je dôležitým momentom v našom boji proti terorizmu, ale bitku so zlom, ktoré predstavuje IS, sme ešte nevyhrali. Budeme spolupracovať s našimi koaličnými partnermi na úplnej likvidácii vražedných a barbarských aktivít IS," vyhlásil premiér Boris Johnson.

Turecko: "Sme hrdí na to, že pomáhame Spojeným štátom, svojmu spojencovi v NATO, pri stíhaní tohto neslávne známeho teroristu. Dnes si spomíname na Baghdádího civilné obete i na našich hrdinských vojakov, ktorí prišli o život pri obrane sveta pred terorizmom IS. Turecko, ktoré je dlhodobo hradbou proti terorizmu, bude naďalej úzko spolupracovať s USA a ďalšími na porážke terorizmu vo všetkých jeho formách," povedal prezidentský poradca Fahrettin Altun.

Izrael: "Chcem pogratulovať prezidentovi Trumpovi k tomuto pôsobivému úspechu. Odzrkadľuje to naše zdieľané odhodlanie bojovať proti teroristickým organizáciám a teroristickým štátom. Ide o významný míľnik, ale pred nami je ešte veľa práce," uviedol premiér Benjamin Netanjahu.

Rusko: "Ruské ministerstvo obrany nemá spoľahlivé informácie o operácii amerických vojakov a ďalšej ‘eliminácii’ bývalého lídra IS abú Bakra Baghdádího," uviedol hlavný hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s narážkou na to, že správy o zabití tohto teroristického vodcu sa už viackrát objavili aj v minulosti. "Boj proti terorizmu je ťažšou úlohou než iba fyzické zničenie jeho vodcov," doplnil predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačev.

Irán: "O nič veľké nejde, akurát ste zabili svoj vlastný výtvor," vyhlásil minister pre informácie Momammad Džavád Azarí Džahromí, obviniac USA - dlhodobého úhlavného nepriateľa Iránu - z vytvorenia IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok