Rusi sa nevzdávajú, vyhlásila Butinová po návrate domov

TA3 TASR
26.10.2019 21:14

Ruska Marija Butinová sa po návrate z amerického väzenia poďakovala ruským diplomatom, ktorí pracovali na jej prepustení, ako aj svojim krajanom, ktorí jej poskytli finančnú a morálnu podporu.

Rusi sa nevzdávajú, vyhlásila Butinová po návrate domov
SITA/AP

Butinovú prepustili z väzenia v americkom štáte Florida, kde sa dostala po odsúdení za špionáž. Po sobotňajšom prílete na moskovské letisko Šeremetievo, kde ju čakalo niekoľko desiatok novinárov, uviedla: "Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali, ruským občanom, ktorí mi pomáhali, písali listy, darovali peniaze na obhajobu. Som veľmi rada, že som so svojou rodinou. Ďakujem ministerstvu zahraničných vecí a diplomatom, ktorí za mňa každý deň bojovali. Robili a robia všetko, čo môžu."

Podľa agentúry TASS Butinová vyjadrila vďačnosť aj mimovládnym organizáciám, ktoré ju podporovali. "Nevzdala som sa, pretože som vedela, že nemám na to právo. Raz som vo videu povedala, že Rusi sa nikdy nevzdávajú," dodala. Butinová sa vlani v decembri priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016.

Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok