Aktivisti obsadili pobočku vládnej CDU, nesúhlasia s podporou Ankary

TA3 TASR
26.10.2019 10:26

Prokurdskí aktivisti obsadili sídlo nemeckej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v meste Chemnitz na východe krajiny. Urobili tak na protest proti tureckej ofenzíve v severovýchodnej Sýrii.

Aktivisti obsadili pobočku vládnej CDU, nesúhlasia s podporou Ankary
Twitter.com/Alexander Dierks

Demonštranti sa zhromaždili aj na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom a v Hamburgu, ako aj v ďalších nemeckých mestách. Polícia budovu CDU v Chemnitzi vyprázdnila, no 13 protestujúcich ju odmietlo opustiť. Miestny predstaviteľ tejto strany Alexander Dierks označil konanie demonštrantov za nevhodné a zdôraznil, že dialóg nemožno viesť prostredníctvom obsadzovania budov.

Aktivisti podľa vlastných slov chceli nenásilnou formou vyjadriť nesúhlas s údajnou nemeckou podporou tureckej ofenzíve v Sýrii. Zhruba 50-60 demonštrantov zablokovalo pult tureckej leteckej spoločnosti Turkish Airlines na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Podobný protest sa uskutočnil aj na letisku v severonemeckom Hamburgu.

Turecko spustilo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti Kurdom 9. októbra po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americké jednotky, ktoré dovtedy Kurdov podporovali. Ofenzíva bola pozastavená po dohodnutí prímeria, ktoré počíta s odsunom kurdských bojovníkov z pohraničnej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok