Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon konečne odhaľuje novú vlajkovú loď EOS-1D X Mark III

Canon konečne odhaľuje novú vlajkovú loď EOS-1D X Mark III
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon uviedla pred viac ako tromi rokmi svoju vlajkovú loď fotoaparátu EOS-1D X Mark II, ktorý je určený pre profesionálov. A teraz oznamuje dlho očakávané informácie o jeho nástupcovi Mark III, ktorý je samozrejme výkonnejší, rýchlejší a pripravenejší na všetky možné fotografické dobrodružstvá.

Spoločnosť Canon očakáva, že model fotoaparátu EOS-1D X Mark III stanoví štandard pre profesionálne digitálne zrkadlovky (DSLR) a stane sa vhodným nástrojom pre profesionálnych fotografov v oblasti snímania športu a prírody. Aj preto výrobca uvádza, že vývoj novej vlajkovej lode bol ovplyvnený spätnou väzbou od používateľov predchádzajúcich modelov 1D X a 1D X Mark II.

Profesionálny fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III.

Fotoaparát 1D X Mark III bude postavený na novom CMOS snímači od Canonu, ktorého rozlíšenie zatiaľ nebolo oznámenie. Snímač bude spolupracovať s obrazovým procesorom DIGIC. Medzi sľubované schopnosti patrí vysoká citlivosť na svetlo, spolu s kontinuálnym snímaním až 16 snímok s použitím optického hľadáčika alebo až 20 snímok za sekundu pri použití displeja Live View. Fotoaparát by mal zvládnuť zachytiť 10-bitové statické snímky s použitím formátu High Efficiency Image, ktorý vylepšuje farby a dynamický rozsah oproti formátu JPEG. Čo sa týka videa, môžeme sa tešiť na nakrúcanie v 4K 10-bit pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, s pomerom vzorkovania 4 : 2 : 2.

Z pohľadu automatického zaostrovania si 1D X Mark III prinesie viaceré výhody, vrátane nového algoritmu pre zlepšenie stability a sledovania v režime Live View alebo prostredníctvom optického hľadáčika. Keď fotograf použije hľadáčik, fotoaparát použije úplne nový snímač AF, ktorý ma v strede až 28-násobné rozlíšenie ako ten, ktorý je v modeli Mark II. Vďaka systému Dual Pixel CMOS AF bude prostredníctvom displeja Live View k dispozícii až 525 ostriacich bodov, ktoré vertikálne pokryjú 90 percent a horizontálne až 100 percent záberu. Údaje o ostriacich bodoch pre hľadáčik nie sú známe.

Profesionálny fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III.

Okrem bezdrôtových technológií Wi-Fi a Bluetooth bude mať nová vlajková loď aj zabudovaný GPS modul. Vďaka ethernetovému portu bude možný až dvojnásobne rýchlejší prenos údajov ako zvláda model Mark II. K dispozícii je aj nový voliteľný bezdrôtový vysielač súborov pre rýchly bezdrôtový prenos. Viac priestoru pre ukladanie dát poskytnú dva sloty pre karty CFexpress. Spomenúť treba ešte aj podsvietené tlačidlá, ktoré pomáhajú meniť nastavenia aj pri slabom osvetlení. Všetky funkcie sú zabalené v odolnom tele vyrobenom zo zliatiny horčíka, vďaka čomu si fotoaparát poradí aj s nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

V oznámení však chýbajú informácie o dátume vydania a Canon mlčí aj v prípade ceny. Keďže súčasný model 1D X Mark II sa cenovo pohybuje niekde okolo 5 500 EUR len za telo bez objektívu, nebude to rozhodne lacná záležitosť.

Profesionálny fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III.