Nová etapa vysokého školstva? Schválili akreditačné štandardy

TA3 SITA
25.10.2019 10:09

Výkonná rada Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo prerokovala a schválila Návrh akreditačných štandardov určený na pripomienkovanie verejnosťou. Informoval o tom predseda výkonnej rady Robert Redhammer.

Nová etapa vysokého školstva? Schválili akreditačné štandardy
SITA/Branislav Bibel

Dokument bol spracovaný na základe nového zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Návrh obsahuje tri základné časti zamerané na zabezpečenie kvality vnútorného systému vzdelávania vysokých škôl, na akreditáciu študijných programov a na akreditáciu práv habilitačných a inauguračných konaní.

„Začíname novú etapu v slovenskom vysokom školstve. Ťažisko zodpovednosti za kvalitu sa viac presúva na vysoké školy, čím sa posilňuje ich autonómnosť i zodpovednosť. Na druhej strane budú nové pravidlá akreditácií nútiť školy viacej sa otvárať a reagovať na rozmanité potreby spoločnosti. Štandardy nie sú statické kritériá – sú to viac požiadavky na vnútorné pravidlá škôl a dynamické zvyšovanie kvality,“ povedal Redhammer.

Návrh akreditačných štandardov bude 30. októbra oficiálne predstavený odbornej verejnosti a zároveň zverejnený na stránke www.saavs.sk. Pripomienky k návrhu bude možné zasielať do 5. decembra. SAAVS je verejnoprávna inštitúcia, ktorej úlohou je vykonávať činnosti externého zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania v Slovenskej republike. Bola zriadená minulý rok a nahradila činnosť doterajšej Akreditačnej komisie, poradného orgánu vlády SR pri posudzovaní žiadostí vysokých škôl a tiež preberie kompetenciu príslušných rozhodovaní ministra školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok