Posledná šanca vystúpiť na posvätnú horu prilákala stovky ľudí

TA3 TASR
26.10.2019 13:06

Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo v piatok pri svetoznámom skalnom útvare Uluru v strednej Austrálii, aby využili posledný deň, keď je oficiálne povolené vystúpiť na jeho vrchol. Mnohí z nich však zostali čakať na úpätí, keďže miestni strážcovia prvé skupiny nevpúšťali pre silný vietor.

Výstupy na pieskovcový monolit Uluru, známy aj ako Ayers Rock, sa obvykle začínajú o 07.00 h miestneho času (23.00 h SELČ) a posledný z nich je v piatok naplánovaný na 16.00 h (08.00 h SELČ). Strážcovia tejto prírodnej pamiatky prehodnocujú poveternostné podmienky každé dve hodiny.

Uluru v strednej časti Austrálie býva obdivovaný pre svoju krásu, pre pôvodné obyvateľstvo je však objektom s duchovným významom. Na základe želaní miestnych aborigénov úrady vydali zákaz vystupovať na tento útvar, a to s platnosťou od nadchádzajúcej soboty.

Austrálsky minister pre záležitosti domorodcov Ken Wyatt vyjadril nad spomínaným masovým lezením sklamanie. Ako povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice ABC, nechce nikoho "preklínať", ale osoby, ktoré v minulosti na Uluru vystúpili, by sa mali zamyslieť nad tým, akú neúctu voči tradičným vlastníkom tým prejavili.

Témy: Uluru Austrália
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok