Danko v Štrasburgu vystúpil s prejavom: Prvý má byť občan

TA3 TASR
24.10.2019 16:44

Demokracia má aj v dnešnej Európe rôzne podoby. V každom našom snažení by mal byť na prvom mieste človek-občan, jeho práva a slobody. Na Európskej konferencii predsedov parlamentov členských krajín Rady Európy v Štrasburgu to povedal šéf NR SR Andrej Danko.

Danko: Občan má aj svoje povinnosti

"Súčasné modely demokracie však uprednostňujú len práva, pričom opomíname, že občan má aj svoje povinnosti," povedal v prejave predseda slovenského parlamentu. Radu Európy označil za platformu, kde slobodné národy môžu hľadať cesty spolupráce a posilňovať vzájomný dialóg.

"Rada Európy je významná medzinárodná organizácia, ktorá združuje 47 európskych štátov a pokrýva územie od Lisabonu po Vladivostok. Náš spoločný európsky projekt vieme vybudovať len tak, že budeme dodržiavať princípy právneho štátu, ľudské a občianske práva a budeme rešpektovať národnú svojbytnosť a kultúru... Akákoľvek unifikácia, umelé pravidlá, ktoré obmedzujú prirodzený vývoj jednotlivých národných spoločenstiev, znamená nárast extrémizmu a nepochopenia," konštatoval Danko. Zdôraznil, že v súčasnej európskej politike mu chýba širší dialóg na tému spoločnej budúcnosti.

Jednou z tém, ktorej sa podľa vlastných slov na medzinárodnom fóre venuje, je problematika digitálneho sveta. "Bol by som rád, keby sme sa zamysleli nad vytvorením univerzálnych pravidiel pre digitálny priestor a kybernetickú bezpečnosť," povedal Danko s dôvetkom, že v digitálnom svete chýba ochrana ľudských práv, pričom vyzval na tvorbu príslušných pravidiel.

Vyzval na vzájomný rešpekt a pomoc

V prejave ďalej ocenil, že poslanci na tohtoročnom júnovom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) hlasovaním rozhodli o návrate ruskej parlamentnej delegácie do PZ RE. Ruská delegácia bola zbavená hlasovacích práv v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu. V pléne tak vo štvrtok vystúpil aj predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

V závere prejavu Danko vyzval na vzájomný rešpekt a pomoc. "Rozdielny vývoj našich štátov a národov je našou výhodou. Berme to ako výzvu na dialóg, ktorá nás môže posunúť vpred na rozdiel od útokov a vojen," uzavrel šéf slovenského parlamentu. V Štrasburgu sa na konferencii zúčastňujú predsedovia parlamentov zo 47 členských krajín RE, ako aj hostia z viacerých susedských a pozorovateľských krajín RE. Celkovo sa na bienálnom summite, ktorý organizuje PZ RE zišlo približne 60 šéfov zákonodarných zborov spolu s 300 ďalšími delegátmi.

Šéfovia parlamentov diskutujú o troch témach: o spoločnom európskom domove nasledujúcich 70 rokov, implementácii programu OSN 2030 a cieľoch trvalo udržateľného rozvoja, čiže o tom, ako môžu parlamenty prispieť k ich napĺňaniu, ako aj o ženách v politike i vo verejnej diskusii. Prvá konferencia na tejto úrovni sa uskutočnila v roku 1975. Odvtedy sa koná každý druhý rok, striedavo v Štrasburgu alebo v niektorom hlavnom meste členského štátu Rady Európy. Po druhom bloku diskusií šéf slovenského parlamentu Andrej Danko ukončil svoju návštevu Rady Európy. Delegácia by sa mala vrátiť na Slovensko vo večerných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok