Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízor Samsung Frame pôsobí ako skutočné umelecké dielo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Televízor je pre mnohé domácnosti symbolom zábavy, no ak je vypnutý, jeho veľká čierna plocha nepatrí v obývačke ku príliš vkusným prvkom. Juhokórejskí vývojári zo Samsungu však prišli so zaujímavým nápadom, ako nenápadne začleniť moderný televízor do interiéru. Výsledkom je model televízora Frame, ktorý dokáže premeniť obytný priestor na umeleckú galériu.

Juhokórejský Samsung zaviedol novú kategóriu inovatívneho televízora s názvom Frame. Ten sa vyznačuje tým, že ak sa nepoužíva na sledovanie televízneho vysielania alebo filmov, môže na svojom paneli zobrazovať rôzne umelecké diela v digitálnej podobe.

„Samotný televízor má QLED panel, na ktorom sa nachádza špeciálna vrstva, ktorá vlastne zabezpečí to, že sú pohltené nadbytočné svetelné odlesky od samotného panelu. A samotný televízor vyzerá ako naozajstný obraz, ako skutočné dielo,“ hovorí pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics SK & CZ.

Používateľ si pritom môže nechať na televízore zobraziť rôzne umelecké obrazy z viac ako 25-tich svetových galérií. Vyberá si prostredníctvom takzvaného Art Store, čiže obchodu s umením, v ktorom sa nachádza veľké množstvo nahratých diel.

„Má k dispozícii štandardne bezplatne sto umeleckých diel. Alebo pri registrácii a použití kreditnej karty sa dostáva k viac ako 1 200 umeleckým dielam, ktoré si vie pomocou tohto obchodu stiahnuť a zakúpiť. Z tých svetoznámych galérií je tam Albertina, Ermitáž, galéria Prado napríklad. Takže určite každý si tam nájde to, čo ho najviac zaujíma, alebo to, čo sa mu najviac páči.“

Atmosféru galérie dokresľuje nielen pokročilé digitálne spracovanie umeleckých diel, ale prispejú k tomu aj senzory, ktoré snímajú okolité svetelné podmienky.

„Divák vidí štruktúru toho obrazu, vidí puklinky, štrbinky, dokonca aj tie chyby, ktoré tam autor nechal na tom samotnom umeleckom diele. Pokiaľ dochádza v miestnosti k stmavnutiu alebo je tam vlastne menej svetla, tak samotný panel znižuje svietivosť a vytvára potom dojem ako skutočného diela. To znamená, pokiaľ máme v miestnosti úplnú tmu, samotný ten televízor, ten panel sa vypne a pôsobí ako skutočný obraz v tme.“

Ako už vyplýva aj z anglického názvu, panel televízora Frame lemuje kovový rám, ktorý ešte viac umocní pocit umeleckého diela.

„Užívateľ si vie tento rámik vymeniť a farebne prispôsobiť podľa toho, ako potrebuje v rámci toho priestoru, kde sa televízor nachádza. K dispozícii sú aktuálne štyri rôzne farby: čierna, biela, béžová a hnedá.“

Prostredníctvom mobilnej aplikácie sa dajú tiež upraviť a zobraziť aj vlastné fotografie. Samotný televízor prináša inteligentné prostredie s aplikáciami a možnosťou streamovania rôzneho obsahu. Rovnako ako iné modely QLED televízorov sa aj Frame spája jediným tenkým káblom „Invisible Connection“, so základňou One Connect Box. Tá slúži na jednoduché prepojenie s ostatnými zariadeniami.

„Ďalším takým benefitom je No Gap Wall Mount alebo vlastne držiak, ktorý umožňuje uchytiť tento televízor na stenu bez toho, že by došlo k medzere medzi samotným televízorom a stenou,“ dodáva pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics SK & CZ.

Televízor Samsung Frame teda kladie dôraz, okrem technológií, aj na estetiku v domácnosti. No a práve vďaka jeho režimu Art si môže používateľ, doma na stene, dopriať nové umelecké dielo, povedzme aj každý deň.