Trudeau prezradil priority novej vlády. Do koalície sa mu nechce

TA3 TASR
24.10.2019 06:10

Hoci Kanaďania od znovuzvoleného premiéra Justina Trudeaua žiadajú boj proti klimatickej zmene, prioritou vlády zostáva ďalšie rozširovanie sporného ropovodu. Trudeau to povedal na svojej prvej tlačovej konferencii po víťazstve v parlamentných voľbách. Trudeau zároveň vylúčil vytvorenie koaličnej vlády, hoci jeho liberáli nezískali väčšinu.

Trudeau prezradil priority novej vlády. Do koalície sa mu nechce

Nižšie dane pre strednú triedu

Trudeau dodal, že budovanie ropovodu je v národnom záujme. Jeho snahy o nájdenie rovnováhy medzi ochranou životného prostredia a ekonomickými záujmami kritizovali ľavicové aj pravicové strany. Premiér takisto vyhlásil, že prvá vec, ktorú jeho nová vláda spraví, bude návrh zákona o znížení daní pre strednú triedu. Dodal, že verí, že v parlamente ho podporia aj ďalšie progresívne strany.

Trudeauova vláda ešte v júni schválila projekt spoločnosti Trans Mountain. Ten rozšíri už existujúce potrubie, ktoré bude denne prepravovať 890.000 barelov ropy z vnútrozemskej provincie Alberta na pobrežie Tichého oceánu s cieľom vyvážať ju do zahraničia. Nahradí menšie, rozpadajúce sa potrubie z roku 1953. Výstavba sa však oneskorila pre protesty environmentálnych aktivistov a právne námietky.

Získal len menšinu

V parlamentných voľbách v Kanade sa Trudeau udržal pri moci, aj keď v parlamente získal len menšinu. Jeho Liberálna strana Kanady získala v kanadskom 338-člennom parlamente najviac kresiel a bude mať šancu zostaviť vládu. Nemá však väčšinu kresiel, čo znamená, že sa bude musieť pri schvaľovaní zákonov spoliehať na nejakú opozičnú stranu.

Trudeau na tlačovej konferencii vysvetlil, že nechce vytvoriť koaličnú vládu. Bude však viesť konzultácie s lídrami ostatných kanadských strán, zisťovať ich priority a hľadať spôsob, ako by mohli spolupracovať v presadzovaní záujmov, ktoré "majú Kanaďania od jedného konca krajiny po druhý", dodal premiér. Medzi svojimi prioritami spomenul Trudeau aj "lepšie partnerstvo s pôvodnými obyvateľmi" Kanady.

Mená členov nového vládneho kabinetu oznámi Trudeau podľa vlastných slov 20. novembra. Tak ako jeho prvý kabinet v roku 2015 aj tento bude pozostávať z rovnakého počtu žien a mužov, dodal Trudeau.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok