Nezrušiteľný tender na záchranky? Zavádzajúce, tvrdí Za ľudí

TA3 SITA TASR
23.10.2019 13:10

Vyhlásenia ministerky zdravotníctva o nezrušiteľnosti výberového konania na záchranky podľa strany Za ľudí nemajú oporu v zákone a sú vyslovene zavádzajúce. Strana o tom informovala na tlačovom brífingu. Na jej tvrdenia reagoval aj rezort zdravotníctva.

Nezrušiteľná je vraj len smrť

"V slušnom štáte každé rozhodnutie orgánu štátnej správy musí byť preskúmateľné a zrušiteľné. Jediné, čo je nezrušiteľné, je smrť," uviedla líderka strany pre oblasť zdravotníctva Andrea Letanovská. Ako dodala, orgány štátnej správy a ich predstavitelia sú povinní za každých okolností postupovať v zmysle zákona. Prípadné úmyselné konanie predstaviteľov štátnych orgánov a iných osôb, ktoré smerujú k nastoleniu a zachovaniu protiprávneho stavu, môže podľa nej veľmi ľahko vyvolať podozrenie z korupčného správania a naplňuje skutkovú prostatu niektorých trestných činov.

"My dnes namiesto toho, aby sme zrušili jasne protizákonný tender na záchranky, ideme zrušiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Naša strana je presvedčená o tom, že tento úrad má dostať viac kompetencií a možností," konštatoval predseda strany Za ľudí Andrej Kiska. Úrad je podľa neho nástroj na to, aby sme v zdravotníctve nastavili bič na tých, ktorí chcú iba ryžovať peniaze a nechávajú zomierať našich ľudí.

"Všetky tendre, ktoré robilo ministerstvo doteraz, sa stali synonymom korupcie a klientelizmu, všetky boli zmarené a skončili na súde. Ak ministerka uvažovala, aby sa to urobilo lepšie, uvažovala správne, ale nevyšlo to," uzavrela Andrea Letanovská.

Rezort odmieta, že by nekonal

Rezort zdravotníctva v reakcii na tvrdenia strany uviedol, že zrušenie tendra na obsadenie staníc zdravotnej záchrannej služby podľa právneho výkladu nie je možné. "Opakovane uvádzame, že ministerstvo nedisponuje zákonnou pôsobnosťou zrušiť predmetné výberové konanie. Jednotlivé subjekty, ktoré prezentujú svoje právne názory o možnosti zrušenia tendra, neiniciujú konkrétne kroky, dávajú len všeobecné vyhlásenia, ktorými podľa právneho názoru MZ SR zavádzajú verejnosť," komentovalo MZ SR.

Ministerstvo taktiež odmieta tvrdenia, že by v danej veci nekonalo. Poukázalo na to, že Kalavská v súvislosti s výberovým konaním konala okamžite, a to na základe medializovaných informácií. Naopak, rezort poukázal na to, že na rozdiel od ostatných subjektov ako jediný inicioval konkrétne právne kroky a prípad dal prešetriť generálnej prokuratúre.

Kalavská zároveň podala vláde návrh na odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška, ktorá o jeho odvolaní rozhodla na svojom zasadnutí v utorok. Pre tender v najbližšom období predloží návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy. Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur v polovici júna sa týkalo 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra boli informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Haško však zaujatosť členov komisie opakovane odmietol. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok