SNS neprešlo niekoľko zákonov, Danko kritizoval premiéra i Most

TA3 TASR SITA
23.10.2019 12:44

Pracujeme niekoľko mesiacov na zákonoch a potom niekto podrazí náš návrh, vyhlásil šéf SNS Andrej Danko po tom, ako jeho strane parlament neschválil návrh na rozšírenie rekreačných preukazov. Na aktuálnej schôdzi neprešlo SNS ani niekoľko ďalších zákonov. Danko kritizoval premiéra Petra Pellegriniho, Most-Híd Bélu Bugára, ale pochválil poslancov Smeru-SD za podporu pri hlasovaní.

Bugárova dýka do chrbta?

Premiér Peter Pellegrini vládne, ako keby už nebol v koalícii. Na tlačovom brífingu to povedal predseda Slovenskej národnej strany a NR SR Andrej Danko. Vláda má však podľa neho aj naďalej podporu SNS. Danko zdôraznil, že v koalícii sa už hlasuje o veciach bez toho, aby bol o nich konsenzuálny súhlas, no aj napriek tomu je SNS strana, ktorá drží slovo a nepovalí vládu, keďže na predčasné parlamentné voľby nie je čas.

„SNS je jediná strana v koalícii, ktorej na tejto schôdzi neprešlo asi päť zákonov. Na nejednotnosť poslaneckého klubu Most-Híd doplácame už dosť dlho. Stojím si za tým, že som nevedel o výhradách Mostu k zriadeniu ministerstva cestovného ruchu,“ vysvetlil Danko. Návrhy Mostu-Híd preto podľa jeho slov SNS nepodporí.

Most-Híd v parlamente nepodporil návrh národniarov, aby bol rekreačný príspevok povinný pre všetkých zamestnávateľov. Most nehlasoval v utorok ani za vznik ministerstva cestovného ruchu a športu, ktorý navrhovala SNS. Predseda národniarov Andrej Danko to označil ako dýku do chrbta. Parlament v utorok rovnako odmietol aj ďalšiu novelu SNS, a to novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorou sa malo zjednodušiť rekonštruovanie školských internátov a domovov, polikliník a nemocníc. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár ešte v utorok na Dankovu kritiku reagoval, že zažil v rôznych koalíciách aj horšie situácie. Danko sa zároveň poďakoval poslaneckému klubu Smeru-SD, že keď sa na niečom dohodnú, tak to aj dodržia a hlasujú za to. „Neznesiem krivdu a podraz. Taký som ako predseda SNS a ako predseda NR SR. Bojujem za dobrú vec pre ľudí, a preto mi je potom veľmi ľúto, keď niekto, či už nejakej politickej pomsty alebo urazenosti, nepodporí náš návrh zákona,“ dodal predseda parlamentu.

Zmieria sa, aby schválili rozpočet?

Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek si myslí, že "konflikt" medzi koaličnými partnermi Andrejom Dankom a Bélom Bugárom sa dá do poriadku, keďže je potrebné dohodnúť sa na rozpočte. Jarjabek doplnil, že podľa jeho informácií mala novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne SNS koaličnú podporu. "Ešte stále sme pred rozpočtom a ten musí schváliť koalícia. Myslím si, že sa to bude musieť urovnať a keď nie, myslím si, že sú politici dosť vyspelí, aby sa vedeli dohodnúť aspoň na rozpočte," povedal poslanec. 

Jarjabek uviedol, že návrh na zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu podporil. "Ja som za ten návrh hlasoval. Myslím si, že ministerstvo športu je opodstatnené, je to téma, o ktorej sa stále hovorí,"skonštatoval. "My sme dostali informáciu, že je koalične priechodný, akoby koalícia o tomto návrhu zákona hovorila," povedal Jarjabek na margo zákona o verejnom obstarávaní. Návrhy koaličných partnerov sa budú schvaľovať podľa dohôd, povedal Jarjabek a doplnil, že v istom momente volebného obdobia sa určite stane, že strany budú hrať na vlastné tričko.

Danko v utorok avizoval, že sa nebude zúčastňovať na žiadnej Koaličnej rade. Povedal to po tom, ako národniarom neprešli v pléne dva návrhy, a to novela zákona o verejnom obstarávaní a návrh na zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu. Konanie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára ho sklamalo. Dodal, že SNS nebude podporovať žiadne zákony Mosta-Híd. Bugár reagoval tým, že Most-Híd dopredu avizoval, že nepodporí niektoré návrhy zákonov SNS. Zároveň uviedol, že za celú svoju kariéru nevidel, aby podal niekto návrh na zriadenie nového ministerstva cez poslanecký návrh, navyše krátko pred voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok