Vláda zasadla v Kežmarku. Milióny pôjdu okresu, na hrad i múzeum

TA3 SITA TASR
23.10.2019 12:25

Už tretíkrát počas tohto funkčného obdobia sa členovia vlády stretli na výjazdovom rokovaní v Kežmarku. Hovorili o akčnom pláne. Práve Kežmarok bol prvým okresom na Slovensku, kde vo februári 2016 vláda systém akčných plánov uviedla do života. Vláda však rokovala aj o ďalších dôležitých témach.

Sumu takmer 1,3 milióna eur rozdelí vláda pod vedením Petra Pellegriniho obciam, mestám a subjektom v okrese Kežmarok, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté na Slovensku. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom rokovaní v Kežmarku.

Zadotujú Spišský hrad i Warholovo múzeum

Na sanáciu havarijného stavu Spišského hradu, najmä jeho románskeho a západných palácov, štát v nasledujúcich rokoch vynaloží 4.820.000 eur. Vyplýva to návrhu ministerstva kultúry, ktorý schválila vláda.

Rezort požiadavku na financovanie projektu predložil v návrhu rozpočtu na roky 2020 - 2022 v rámci prioritných výdavkových titulov. „Prostriedky budú na základe schváleného materiálu pridelené realizátorovi projektu v závislosti od možností rozpočtu kapitoly ministerstva kultúry,“ uviedol rezort v predkladacej správe.
MK zdôraznilo nevyhnutnosť čo najrýchlejšieho začiatku sanácie. 

Na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach zas vyčlenila vláda sumu 7,1 milióna eur.

Zachránia milióny eur

Vláda rozhodla aj o zlúčení nevýkonného Operačného programu Výskum a inovácie s úspešným Operačným programom Integrovaná infraštruktúra, vďaka čomu sa vraj zachráni 100 miliónov eur pre Slovensko. Veda a výskum budú môcť čerpať financie z tohto programu aj naďalej, uistil po rokovaní vlády minister dopravy a výstavby Árpád Érsek. Ministerstvo tiež pripraví Akčný plán na zlepšenie čerpania eurofondov na výskum a inovácie.

Generálny riaditeľ Sekcie riadenia projektov Ministerstva dopravy a výstavby SR Juraj Méry pripomenul, že tento krok je záchranou 100 miliónov eur pre Slovenskú republiku, ktoré sa naďalej budú používať vo vede a v školstve, a výskume a inováciách. „Bolo potrebné nájsť vhodný operačný program, ktorý by toto dokázal zachrániť a operačný program na ministerstve dopravy je tým, ktorým vieme zachrániť dekomitment tohto roku a významne znížiť aj riziko dekomitmentu budúceho roku,“ povedal.

Operačný program Integrovaná infraštruktúra k 30. septembru 2019 vyčerpal viac ako 1,4 miliardy eur (36 percent) z celkovej alokácie 4,6 miliardy eur. V zmysle pravidla n+3 už ministerstvo dopravy, ktoré je riadiacim orgánom OP II, vysoko prekročilo svoj záväzok čerpania pre rok 2019, čím sa vytvára priestor, po zlúčení s OP VaI, pre elimináciu prepadnutia eurofondov na výskum a inovácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok