Rozšírenie preukazov SNS neprešlo, Most sa zdržal hlasovania

TA3 TASR
23.10.2019 11:30

Povinnosť poskytnúť príspevok na rekreáciu, teda rekreačný poukaz, sa nerozšíri na všetkých zamestnávateľov. Firmám, ktoré majú menej ako 49 zamestnancov, tak zostáva len dobrovoľná možnosť poskytnúť rekreačný poukaz. Novelu z dielne SNS plénum odmietlo. Návrh podporilo len 70 zo 144 prítomných poslancov - bugárovci medzi nimi neboli.

Rozšírenie preukazov SNS neprešlo, Most sa zdržal hlasovania
SITA/Ľubomíra Ivanková

Zmeny mali platiť i pre malé firmy

Všetci poslanci z klubu koaličného Mosta-Híd, okrem dvoch, sa pri hlasovaní zdržali. S účinnosťou od 1. januára 2019 bol zavedený inštitút príspevku na rekreáciu zamestnancov. Príspevok je vo výške 55 % oprávnených nákladov, maximálne do sumy 275 eur ročne. Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok majú však len firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre zamestnávateľov so 49 zamestnancami a menej je možnosť poskytnúť rekreačný poukaz dobrovoľná. Túto podmienku chceli národniari zmeniť.

Poslanci uviedli, že zaznamenali záujem o využitie príspevku na rekreáciu aj u tých zamestnancov, ktorým ho ich zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť. Vnímajú tak vzniknutú nerovnosť medzi jednotlivými zamestnancami na základe počtu zamestnancov vo firme. Podmienka odpracovaných rokov u zamestnávateľa mala zostať zachovaná.

Návrh avizoval zmeny

Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca SNS Radovana Baláža sa mal rozšíriť okruh osôb, na ktoré sa vzťahujú oprávnené výdavky zamestnanca súvisiace s rekreáciou, na ktorú mu zamestnávateľ poskytne príspevok. Oprávnenými výdavkami mali byť aj také, ktoré zamestnanec vynaloží na rekreáciu svojich rodičov. "Cieľom tohto opatrenia je podpora domáceho cestovného ruchu a umožnenie rekreácie aj starším osobám, zväčša poberajúcim dôchodkové dávky, ktorých deti – zamestnanci sú prínosom pre ekonomiku tohto štátu a ich zamestnávateľov," priblížil Baláž.

Zamestnávateľom mala pribudnúť aj povinnosť prerokovať poskytovanie príspevku na rekreáciu prostredníctvom rekreačného poukazu so zástupcami zamestnancov. Zavádza sa aj možnosť individuálneho odmietnutia príspevku na rekreáciu touto formou.

Balážov návrh riešil aj situácie, keď sa zamestnancovi ako držiteľovi rekreačného poukazu skončí jeho pracovný pomer u zamestnávateľa. Platnosť rekreačného poukazu mala zaniknúť dňom skončenia pracovného pomeru zamestnanca. Návrh zákona mal byť účinný od 1. januára 2021. Dôvodom boli finančné dosahy tohto rozšírenia a poskytnutie dostatočnej časovej prípravy zamestnávateľom, ktorí zamestnávajú menej ako 50 zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok