Je stále príliš chorý? Znalcov vyzvali, aby sa vyjadrili k Majskému

TA3 TASR
23.10.2019 10:18

Najvyšší súd opäť koná vo veci v kauze podvodu na nebankové subjekty napriek tomu, že v marci prerušil konanie voči obžalovanému podnikateľovi Jozefovi Majskému. Senát opäť vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu obžalovaného s cieľom zistiť, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú alebo pominuli.

Je stále príliš chorý? Znalcov vyzvali, aby sa vyjadrili k Majskému
TASR/Štefan Puškáš

Trestné stíhanie prerušili

O výzve Najvyššieho súdu informovala hovorkyňa Alexandra Važanová. Už koncom júla prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol NS SR, aby sa pokračovalo v trestnom stíhaní Jozefa Majského v kauze podvodu voči spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Predsedníčka senátu sa s jeho návrhom oboznámila a zaslala ho na vyjadrenie obhajcom obžalovaného.

NS SR trestné stíhanie prerušil z dôvodu, že obžalovaného nemožno pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo pribratie štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia, a znalecké dokazovanie s cieľom preveriť, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Senát NS SR sa mal pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave podnikateľa.

Kauza nebankoviek

Predsedníčka trojčlenného senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Jozefa Majského 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však pre lekárske správy a práceneschopnosť urobiť nemohla.

V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Brtvu zadržali v Trnave, ale aktuálne je už podmienečne prepustený na slobodu.

Patrik Pachinger medzičasom požiadal o podmienečné prepustenie na slobodu. To mu však Okresný súd v Trnave zamietol a Špecializovaný trestný súd v Pezinku nedávno zamietol jeho žiadosť o obnovu konania. Aktuálne čelí obžalobe za spreneveru na Okresnom súde I v Bratislave, kde sa konalo minulý týždeň. Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom ŠTS v Pezinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok