Najbohatší muž predstavil tím, ktorý umožní pristátie na Mesiaci

TA3 SITA
23.10.2019 10:05

Generálny riaditeľ spoločnosti Amazon a najbohatší človek na Zemi Jeff Bezos predstavil "národný tím", ktorý by chcel vytvoriť vesmírny modul, ktorý v roku 2024 odvezie astronautov na Mesiac.

Najbohatší muž predstavil tím, ktorý umožní pristátie na Mesiaci
SITA/AP

Predstavil Artemis

Na projekte sa podieľajú Bezosova spoločnosť Blue Origin, ďalej Lockheed Martin, Northrop Grumman a Draper. Podnikateľ porozprával o návrhu na 70. Medzinárodnom astronautickom kongrese vo Washingtone. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír pôvodne plánoval návrat na Mesiac v roku 2028, no americký viceprezident Mike Pence oznámil, že vláda chce dosiahnuť tento cieľ už o štyri roky skôr.

Program nazvali Artemis podľa sestry boha Apolóna. Súčasný plán počíta s tým, že modul odštartuje z vesmírnej stanice Gateway na obežnej dráhe Mesiaca. NASA predtým uviedla, že chce modul pozostávajúci z troch častí, no necháva otvorené dvere aj iným návrhom.

Posádku chcú dopraviť na Mesiac

Bezos uviedol, že jedna časť modulu, ktorú vyrobí Northrop Grumman, povezie ostatné dve časti z Gateway nižšie na obežnú dráhu. Odtiaľ dopraví posádku na povrch Mesiaca ďalšia časť, ktorú zostaví Blue Origin, pričom použije nový motor BE-7, ktorý v súčasnosti vyvíja. Lockheed Martin skonštruuje poslednú časť, ktorá vynesie astronautov späť na orbitu. Firma Draper okrem iného zabezpečí elektronické systémy.

Ponuka "národného tímu" bude súťažiť s inými spoločnosťami, ktoré chcú získať kontrakt na zostavenie modulu. Víťaza plánujú oznámiť počas nasledujúcich mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok