Vypočúvajú kandidátov na whistleblowerský úrad, nováčik je zo SIS

TA3 TASR
23.10.2019 09:41

Komisia zložená zo zástupcov orgánov verejnej správy opäť vypočúva kandidátov na post predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov korupcie. Do opätovnej výzvy sa zapojilo 11 kandidátov, z ktorých deväť vyhovelo podmienkam. Vypočúvanie vo vládnom hoteli Bôrik sa uskutočňuje opakovane po nezvolení kandidátov parlamentom.

Z deviatich kandidátov je jediným novým kandidátom niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Michal Buraľ. Ostatných osem kandidátov sa voľby už zúčastnilo v lete tohto roku. Jediným prítomným poslancom je Ondrej Dostál. Parlament na svojom júnovom zasadnutí nevybral predsedu úradu na ochranu whistleblowerov spomedzi dvoch kandidátok, ktoré predložila vláda po navrhnutí komisiou. Kandidátkami boli právnička Zuzana Dlugošová a úradníčka Monika Filipová.

Verejné vypočutia sa opakujú. Dvoch zvolených kandidátov následne odobrí vláda, ktorá predloží dve mená do parlamentu na odhlasovanie. Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Jeho zriadenie priniesol nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Jeho úlohou bude poskytovať ochranu oznamovateľom, kontrolovať dodržiavanie navrhovaného zákona, poskytovať odborné stanoviská a poradenstvo k aplikácii návrhu zákona, robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok