Johnson prehral hlasovanie, Tusk odporučí EÚ odklad brexitu

TA3 TASR
22.10.2019 20:47

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu hlasovali v proti harmonogramu schvaľovania návrhu vykonávacieho zákona o brexitovej dohode. Zamietli ho pomerom hlasov 308:322, informovala televízia Sky News. Britský premiér Boris Johnson predtým uviedol, že v takomto prípade vypíše predčasné voľby.

Po hlasovaní britský premiér povedal, že víta, že poslanci predtým po prvý raz podporili dohodu o brexite, keď hlasovali za návrh vykonávacieho zákona. EÚ sa teraz podľa Johnsona musí rozhodnúť, ako sa postaví k jeho nepodpísanej žiadosti o trojmesačný odklad dátumu vystúpenia Británie z Únie, ktorý mu podľa jeho slov nanútili poslanci.

Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová na neschválenie harmonogramu vykonávacieho zákona na Twitteri reagovala, že EK očakáva, že britská vláda ju bude informovať o svojich ďalších krokoch.

Predseda Európskej rady Donald Tusk Európskej únii odporučí, aby súhlasila s ďalším odkladom brexitu, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na 31. októbra. Británia požiadala o trojmesačný odklad odchodu z EÚ do 31. januára 2020. Tusk na Twitteri napísal, že bude naliehať na európsku dvadsaťsedmičku, aby ďalší odklad brexitu Británii odobrila.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok