Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný tempomat Hyundai kopíruje štýl jazdy vodiča

Inteligentný tempomat Hyundai kopíruje štýl jazdy vodiča
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre šoférov môže byť uvoľňujúce nechať ovládať brzdenie a zrýchlenie prostredníctvom technológie, ako je adaptívny tempomat. No môže to pôsobiť príliš roboticky. Spoločnosť Hyundai sa preto snaží priniesť trocha ľudskej intuície a vyvíja novú formu tempomatu, ktorý pomocou strojového učenia študuje štýl jazdy vodiča a napodobní tak jeho jazdné návyky.

Hyundai nazvalo svoj nový systém ako SCC-ML, alebo Machine Learning based Smart Cruise Control (Inteligentný tempomat založený na strojovom učení). Tento systém je súčasťou pokročilého asistenčného systému ADAS (Advanced Driver Assistance System).

Systém SCC-ML je označovaný ako prvá technológia tempomatu, ktorá využíva umelú inteligenciu. Funguje na princípe senzorov, kamery a palubného počítača, pomocou ktorých sleduje vzorce správania a návyky vodiča. To môže byť napríklad to, aký si necháva bežný odstup od vozidiel či ako zrýchľuje s vozidlom. Tieto údaje sú potom spracované algoritmami strojového učenia, ktoré napodobňujú štýl jazdy vodiča.

Hyundai Smart Cruise Control.

Juhokórejská automobilka tvrdí, že vyvinula technológiu v reakcii na obavy vodičov, ktorí môžu pociťovať rozdiely medzi tým, akoby riadili auto a tým, ako sa auto správa v režime tempomatu. To dokonca v nich budilo neochotu používať túto funkciu. Nový systém SCC-ML tak môže dramaticky zlepšiť praktické využívanie poluautonómnych technológií.

Spoločnosť Hyundai zatiaľ neupresnial, kedy bude funkcia inteligentného tempomatu SCC-ML k dispozícii, iba to, že sa plánuje s jej „budúcou implementáciou do vozidiel Hyundai“.

Hyundai Smart Cruise Control.