Premiér po kauzách zvolal kompetentných s cieľom riešiť situáciu

TA3 TASR
21.10.2019 10:57

Na Úrade vlády bolo pracovné stretnutie, ktorého cieľom bolo navrhnúť možné legislatívne zmeny na reformu súdov a prokuratúry - ide o kauzy "Opička" či Gorila. Okrúhly stôl zvolal premiér Peter Pellegrini, prišli Denisa Saková, Gábor Gál, Milan Lučanský aj zástupcovia Súdnej rady a GP.

"Rozhodli sme sa konať vecne a racionálne a hovoriť o riešeniach s tými, ktorí tomu rozumejú," začal Pellegrini. Účastníci stretnutia odmietli paušálnu kritiku justície a prokuratúry. Treba sa vraj vysporiadať so zlyhaniami jednotlivcov. "K zmenám legislatívy musíme pristupovať veľmi citlivo," zdôraznil premiér, s tým, že politici nemajú narúšať integritu nezávislého súdnictva. Pellegrini sa pred víkendom stretol s českou eurokomisárkou Věrou Jourovou, ktorá poskytla odborné rady k tejto oblasti.

img-2760-copy_ac1100ae-695e-de8e.jpg

Vláda chce v najbližších hodinách pripraviť konkrétne opatrenia na riešenie situácie po zverejnení šokujúcich nahrávok. Podľa premiéra nechce lacné populistické výkriky, lacný "Lex Jankovská" či "Lex Trnka", ale kvalitné odborné riešenia. 

Súdna rada aj ministerstvo spravodlivosti by mali mať väčšie právomoci v prípade sudcov, ktorí porušujú zákon, naznačili šéf rezortu Gábor Gál spolu s premiérom.  Pracovné stretnutie malo podľa premiéra konštruktívny charakter. Doplnil, že na stretnutie prišli všetci s konkrétnymi legislatívnymi návrhmi. Gál potvrdil, že výsledky rokovania by mohli byť známe čoskoro. "Musíme si byť istí, že naše návrhy nebudú napadnuteľné na Ústavnom súde, nebudú retroaktívne a nezabránia tomu, aby ľudia, ktorí spáchali trestný čin, neboli trestnoprávne postihnuteľní," povedal šéf rezortu spravodlivosti.

Namiesto reformy justície chce vláda pripraviť lacné legislatívne návrhy, reagujú na Pellegriniho Obyčajní ľudia. "Predseda vlády SR a minister spravodlivosti SR pôvodne avizovali zásadné návrhy na riešenie aktuálnej situácie v justícii, či dokonca reformu justície. Po ich dnešných verejných vyjadreniach na základe spoločného stretnutia s generálnym prokurátorom SR, predsedníčkou Súdnej rady SR, ministerkou vnútra SR a prezidentom Policajného zboru je však zrejmé, že pôjde skôr o lacné legislatívne návrhy na zalepenie očí verejnosti, keďže všetko zásadné sa odkladá na ďalšie volebné obdobie, ako sa vyjadril minister spravodlivosti Gábor Gál. Predseda vlády Peter Pellegrini sa vyjadril, že vláda v priebehu niekoľkých hodín pripraví legislatívne návrhy, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom. Ak je vláda schopná niečo také pripraviť v priebehu niekoľkých hodín, je namieste otázka, čo robila a na čo čakala celé 4 roky svojho funkčného obdobia, pretože kauzy, ktoré sa snaží až teraz legislatívne riešiť nevznikli dnes ani včera, ale sú tu niekoľko rokov?! Je totiž otázne, ako chce vláda retroaktívne a po uplynutí premlčacej doby touto novou legislatívou postihnúť hlavných aktérov najväčších káuz," uviedol tieňový minister spravodlivosti za OĽANO Milan Vetrák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok