Z New Yorku do Sydney bez medzipristátia. Otestovali ultradlhý let

TA3 SITA
20.10.2019 15:26

Austrálska letecká spoločnosť Qantas zavŕšila testovanie najdlhšieho komerčného letu na svete. Boeing 787 Dreamliner úspešne pristál po 19 hodinovom lete. Jeho cieľom bolo vedecky preskúmať vplyv takto dlhej cesty na pilotov, posádku a cestujúcich.

Lietadlo austrálskej leteckej spoločnosti Qantas v nedeľu zavŕšilo svoj prvý komerčný let z New Yorku do Sydney bez medzipristátia. Účelom testovacieho letu bolo preveriť vplyv ultra dlhých trás na posádku i cestujúcich. Boeing 787-9 Dreamliner pristál v Sydney v nedeľu ráno po 19 hodinách a 16 minútach letu - najdlhšieho na svete.

Austrálske aerolinky let využili na uskutočnenie testov, ktoré zahŕňali monitorovanie mozgovej činnosti pilotov či hladín melatonínu v tele posádky. Na palube sa nachádzalo celkovo len 49 ľudí, aby minimalizovali náklad a mohli tak zabezpečiť dostatok paliva na cestu.

Úspech je súčasťou plánov Qantas pridať ultra dlhé lety do svojej ponuky. Najbližšie testovacie lety sa uskutočnia v novembri z Londýna do Sydney a v decembri opäť z New Yorku do Sydney.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok