Odklad je chyba. Johnson poslal EÚ žiadosť a nepodpísal ju

TA3 ČTK
20.10.2019 00:20

Predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil, že dostal od britského premiéra Borisa Johnsona list so žiadosťou o odklad brexitu. Podľa BBC ale list nepodpísal, naopak k nemu pripojil ďalší podpísaný, v ktorom označil odklad brexitu za chybu.

Tusk na Twitteri list ďalej nekomentoval, ale uviedol, že na jeho základe začne rokovať s krajinami EÚ. Listy nasledovali po tom, čo britská Dolná snemovňa neschválila návrh dohody o brexite. Snemovňa pomerom 322 hlasov k 306 odhlasovala pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa s definitívnym schválením brexitovej dohody musí počkať, dokiaľ jej obsah nebudený implementovaný do britského práva.

Tým pádom vstúpil do hry zákon z minulého mesiaca, ktorý stanovuje, že vláda musí požiadať o trojmesačný odklad brexitu pokiaľ do 19. októbra parlament neschváli "rozvodovú" dohodu, prípadne odchod z EÚ bez dohody.

Johnson bol vždy proti odkladu brexitu a po neúspechu v snemovni prehlásil, že o odklade termínu vyjednávať nebude a že ďalší týždeň bude pokračovať v snahe ratifikovať svoju dohodu. Podľa BBC a The Sunday Times je odoslaná žiadosť o odklad nepodpísanou fotokópiou textu listu, ako je uvedené v zmieňovanom zákone. Priložený list je podpísaný premiérom, v ktorom sa uvádza. že odklad brexitu by bola chyba. Podľa doterajších zámerov Británie i EÚ by brexit mal nastať 31. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok