Kurdi sa musia stiahnuť. Erdogan sa vyhráža obnovením ofenzívy

TA3 TASR
19.10.2019 18:19

Turecké jednotky v severnej Sýrii sú pripravené pokračovať vo vojenskej ofenzíve, ak nebude naplno implementovaná dohoda o prímerí, ktorú vo štvrtok odsúhlasili Washington a Ankara. Vyhlásil to v sobotu turecký minister obrany Hulusi Akar, píše agentúra Reuters.

Kurdi sa musia stiahnuť. Erdogan sa vyhráža obnovením ofenzívy
SITA/AP

Ofenzívu prerušili na päť dní

Turecko v rámci prímeria - vyrokovaného americkým viceprezidentom Mikom Penceom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom - súhlasilo, že na päť dní zastaví ofenzívu svojej armády v Sýrii, ak sa Kurdi stiahnu z "bezpečnej zóny" pozdĺž turecko-sýrskej hranice. "Operáciu sme prerušili na päť dní. Počas nich teroristi opustia bezpečnú zónu, ich zbrane budú zozbierané a pozície zničené. Ak sa tak nestane, v operácii budeme pokračovať," vyhlásil Akar.

Ak sa Kurdi nestiahnu do utorkového večera, Turecko "začne tam, kde skončilo, a bude pokračovať v likvidovaní hláv teroristov", vyhlásil v televízii Erdogan. "Ak nebudú dodržané sľuby dané našej krajine, tak ako v minulosti nebudeme čakať a operáciu znovu začneme, hneď ako vyprší čas, ktorý sme stanovili," povedal turecký prezident.

Kurdi obnovili boje proti IS

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily obnovili na východe Sýrie svoje vojenské operácie proti džihádistickej organizácii Islamský štát. Pre agentúru AFP to v sobotu v telefonickom rozhovore uviedol jeden z veliteľov kurdských jednotiek, Mazlúm Abdi. Abdi podľa AFP spresnil, že SDF spustili vojenskú operáciu proti bunkám IS v meste Dajr az-Zaur. "Naše sily tam pracujú s koalíciou" vedenou Spojenými štátmi, dodal Abdi. Veliteľ SDF sa pre AFP vyjadril, že pretrvávajúca vojenská prítomnosť USA v Sýrii je nevyhnutná na udržanie rovnováhy síl a na to, aby sa zabránilo hegemónii Ruska.

Minister obrany USA Mark Esper pritom v piatok prostredníctvom svojho vyhlásenia oznámil, že Spojené štáty pokračujú v sťahovaní svojich vojakov zo severovýchodnej Sýrie a žiadne americké pozemné sily nebudú pomáhať zachovávať bezpečnú zónu, ktorá je súčasťou dohody o prímerí dosiahnutej s Tureckom. Bezpečná zóna medzi Tureckom a Kurdmi na severe Sýrie má byť zriadená práve na základe dohody, ktorú vo štvrtok oznámil viceprezident USA Mike Pence po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecko súhlasilo s pozastavením svojej ofenzívy na severe Sýrie na päť dní.

IS sa stiahli do púštnych oblastí

AFP pripomenula, že SDF pred tromi dňami - 16. októbra - oznámili prerušenie svojich operácií proti džihádistom s tým, že vo vzťahu k IS budú podnikať "len defenzívne akcie". Po páde kalifátu IS, ktorému predchádzali dlhé boje vedené kurdskými silami podporovanými Washingtonom, sa IS v Sýrii stiahol do púštnych oblastí.

V posledných mesiacoch sa však IS priznal k niekoľkým útokom spáchaných v oblastiach ovládaných SDF, ale aj proti jednotkám sýrskej armády, pričom posledný z nich, z 11. októbra, si v meste Kámišlí vyžiadal šesť obetí na životoch. Jednotky SDF v marci spustili pátranie po džihádistoch z IS, ktorí sú v Sýrii ešte stále na slobode, pričom sa sústredili najmä na provinciu Dajr az-Zaur na východe Sýrie.

AFP dodala, že kurdské sily na severe Sýrie zadržiavajú 12.000 džihádistov vrátane 2500 až 3000 cudzincov, ako aj desiatky tisíc civilistov spojených s IS, pričom často ide o príbuzných bojovníkov. Ofenzíva, ktorú Turecko spustilo 9. októbra v pohraničí so Sýriou, vyvoláva vo svete obavy z možného úteku týchto zadržaných džihádistov. Obavy majú najmä západné štáty, preto sa zdráhajú repatriovať svojich štátnych príslušníkov, ktorí sa pridali k IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok