Premiér kritizoval SNS, Danko pohrozil tvrdeniami o Brhelovi

TA3 TASR
18.10.2019 18:22

Premiér Peter Pellegrini odporúča predsedovi parlamentu a SNS Andrejovi Dankovi, aby venoval svoju energiu a entuziazmus rezortom v správe SNS. Andrej Danko na kritiku reagoval tým, že strana môže hovoriť aj podnikateľovi Jozefovi Brhelovi.

Premiér kritizoval SNS, Danko pohrozil tvrdeniami o Brhelovi
TASR/Jaroslav Novák

Danko má dohliadať na svojich ministrov

"Mrzí ma, keď koaličný partner v poslednej dobe takto intenzívne komentuje prácu rezortných ministrov a hlavne rezortov, ktoré sú v portfóliu našej politickej strany," povedal premiér s tým, že väčšinou sa snaží tieto vyjadrenia nekomentovať. Pripomenul zodpovednosť za stabilitu koalície i krajiny.

Dankovi odporučil, aby namiesto zdravotníctva či sociálnej sféry dohliadal na svojich ministrov. "Napríklad v školstve, kde sme prišli minulý rok o viac ako 108 miliónov eur, ktoré mohli skončiť v našich univerzitách a vedecko-výskumných inštitúciách, ale neboli sme schopní ich minúť a museli sme ich vrátiť naspäť," upozornil. Dodal, že tento rok sa môže situácia opakovať. O zasadnutiach koalície povedal, že na ne síce nechodí, no o ich obsahu je pravidelne informovaný. Ako uviedol, dohaduje sa na nich postup ohľadom konkrétnych zákonov.

Danko hrozí aj tlačovými besedami

V reakcii na premiérove vyjadrenia mu predseda parlamentu odporúča pozrieť sa do zrkadla a neklamať. "Ak predseda vlády po svojom vyjadrení o tom, že by vedel vládnuť s Andrejom Kiskom, po klamstve o minimálnej mzde, chce pokračovať v klamstvách a útokoch na SNS, môžeme budúci týždeň urobiť pár tlačových besied o čerpaní fondov na školstve v rokoch 2012 až 2016, ako aj o pánovi Brhelovi," povedal Danko.

Na margo Pellegriniho kritiky čerpania eurofondov v školstve reagoval s tým, že "žiadnych 108 miliónov eur za školstvo sa nemuselo minulý rok vracať do Bruselu". Danko doplnil, že spomínaná suma je takzvaný dekomitment, teda že sa čerpalo menej, ako sa mohlo podľa pravidiel. "V roku 2017 sa čerpalo o 27 miliónov menej v dôsledku slabého čerpania v roku 2014 a v roku 2018 sa čerpalo o 81 miliónov menej v dôsledku slabého čerpania v roku 2015. V oboch rokoch 2014 a 2015 viedol rezort školstva nominant Smeru-SD. V roku 2014 sám pán predseda vlády Pellegrini a následne jeho blízky priateľ, minister Juraj Draxler," zhrnul Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok