HoryZonty ponúknu desiatky filmov, až pätnásť je slovenských

TA3
18.10.2019 13:04

Program 14. ročníka Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty je známy. Organizátori doň zaradili 52 filmov z celkovo štrnástich krajín sveta. Slovenských filmov diváci uvidia pätnásť, medzi nimi aj súťažné snímky neprofesionálnych autorov.

HoryZonty ponúknu desiatky filmov, až pätnásť je slovenských
HoryZonty

Festival odštartuje Free Solo

Hneď v prvý festivalový večer bude premietnutý celovečerný oscarový dokument „Free Solo“, ktorého hlavný hrdina, akoby strachu zbavený Alex Honnold, už roky udivuje svet odvážnym balansovaním na hrane života a smrti. Špičkový americký športovec totiž zdoláva zložité a strmé steny sám a bez akéhokoľvek istenia.

V programe budú aj filmové diela ocenené na len nedávno ukončenom Medzinárodnom festivale horských filmov: snímka „Neprestávam lietať“, či film „8000+“, ktorý v Poprade získal „Cenu za najlepší extrémny film“. Za zobrazenie spojenia rodinného puta so športovým výkonom a dobrovoľníctvom sa „Čestného uznania“ na festivale pod Tatrami dočkal bežecký dokument Viliama Bendíka „Značkár Stefanik Trail 140“.

Pre divákov v Trenčíne organizátori pripravili okrem projekcie tohto filmu aj besedu s jeho hlavnými protagonistami, ultrabežcom a organizátorom pretekov Stefanik Trail Martinom Urbaníkom a jeho otcom, značkárom pretekov, Palim. Ten sa na svoje 70. narodeniny a  zároveň piate výročie 145,5 km dlhého behu z Bradla až do Bratislavy rozhodol postaviť na štart týchto náročných pretekov. Ako to dopadlo sa návštevníci dozvedia v sobotu v popoludňajšom filmovom bloku.

tatranec_ac1100ae-a78d-c963.jpg

Slovenské premiéry zahraničných titulov

Okrem filmov, ktoré už bolo možné zhliadnuť  aj na iných festivaloch outdoorových filmov, sa organizátori každoročne snažia predstaviť aj slovenské premiéry viacerých zahraničných titulov. „Znamená to pre nás veľa práce s prekladom a titulkovaním, ale výsledok stojí za to,“ vysvetľuje Mária Dutková, ktorá stála už pri zrode HoryZontov v roku 2006. „Tento rok v premiére na Slovensku predstavíme jedenásť zahraničných titulov, medzi nimi americké filmy „Krajina medveďov grizly“, „Na sever od súmraku“, „Frantík“, „Hip hop nadivoko“, či francúzsky hudobný projekt z dielne Baraka Flims „Anba – v hlbinách Haiti“. Diváci sa môžu tešiť aj na premiéry dvoch austrálskych snímok.“

Okrem filmových projekcií organizátori plánujú aj sedem prezentácií a besied s hosťami, medzi ktorými nebude chýbať legendárny vysokohorský nosič Viktor Beránek, najúspešnejšia česká himalájistka Klára Kolouchová a extrémny biker Jan Kopka.

Neoddeliteľnou súčasťou  festivalu bude aj premietanie „Retro v Metro“, podujatia sekcií „Trvalo udržateľné dobrodružstvo“ a „Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých“, súťaže a sprievodné podujatia v meste. Lístky na festival si diváci môžu zakúpiť na mieste premietania, ako aj v predpredaji. Organizátori ponúkajú aj možnosť on-line rezervácie vstupeniek za zvýhodnenú cenu. Rezervovaný lístok si bude potrebné zakúpiť v pokladni kina Hviezda najneskôr 45 minút pred začiatkom jednotlivého bloku. Platiť bude pre vstup do kinosály aj do klubu Lúč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok