Vyhlásenie prezidentky Z. Čaputovej o aktuálnych kauzách

TA3
18.10.2019 13:27

Pozrite si záznam z vyhlásenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej o aktuálnych kauzách, ktoré otriasajú Slovenskom.

Prečítajte si celý prejav prezidentky

Vážené dámy, vážení páni,

to, čo sa za posledné dni z médií dozvedám, presiahlo moju predstavivosť. Každý, kto sa zaujíma o verejné dianie, tušil, že v našom štáte máme problém s korupciou, vymožiteľnosťou práva a zneužívaním moci. Ale konkrétne kontúry tohto správania, arogancia aktérov komunikácie a ich cynizmus, prekvapil určite nielen mňa.

Čomu teda čelíme?

Kauza Gorila sa vyšetruje 7 rokov, vďaka čomu už zrejme došlo k premlčaniu väčšiny skutkov. Aktéri tejto kauzy ďalej pôsobia vo svojich profesiách. Komunikácia podnikateľa so sudkyňou, z ktorej vyplýva podozrenie na rozsiahlu korupciu v justícii. Táto kauza je zatiaľ bez viditeľného posunu vo vyšetrovaní, sudkyne a prokurátor stále vykonávajú svoje funkcie. Komunikácia o korupčnom správaní medzi obvineným podnikateľom a bývalým generálnym prokurátorom – táto vec je po niekoľkých mesiacoch bez vznesenia obvinenia. Prokurátor je pritom stále prokurátorom.

Nemožno nevidieť súvislosť medzi týmito skutočnosťami a smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Práve takýmto kauzám sa Ján Kuciak venoval. A venoval sa im vidiac, že niektoré špičky justície kolaborovali so zločinom, kryli ho, a zrejme zarábali na nespravodlivosti. Za smrť dvoch mladých ľudí nie je zodpovedný len objednávateľ a vykonávatelia vraždy. Morálne zodpovední sú všetci, ktorí túto situáciu umožnili a tolerovali, ktorí svoje poslanie v justícii otočili proti jeho zmyslu.

Vážení občania,

sme zavalení informáciami o zneužívaní moci a len málo počujeme informácie o tom, že sa tieto skutky darí vyšetriť a stíhať. Táto informačná asymetria vám, vážení občania, môže spôsobovať frustráciu.

Zaujímala  som sa preto o aktuálne dianie v miere, v ktorej môžem byť informovaná. Po včerajších rozhovoroch s policajným prezidentom Milanom Lučanským, námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou a ministerkou vnútra Denisou Sakovou, môžem za seba povedať, že tak polícia, ako aj prokuratúra si vážnosť súčasnej situácie dostatočne uvedomujú a pracujú na tom, aby aj verejnosti ukázali výsledky. Predstavitelia polície a prokuratúry, s ktorými som sa včera stretla, majú nateraz moju dôveru.
Zo svojej pozície mám možnosť pýtať sa zodpovedných činiteľov na skutočnosti, ktoré považujem za sporné, a z ich informácií si urobiť názor. Verejnosť ale takúto možnosť nemá, hoci na informácie, z ktorých môže odvodiť svoju dôveru vo vyšetrovanie závažných káuz, má rovnaký nárok. Pána policajného prezidenta aj pani námestníčku generálneho prokurátora som preto požiadala, aby v rozsahu svojich možností informovali verejnosť o svojich krokoch. Aby sme my všetci nemuseli žiť s pocitom, že na každý úkon polície a prokuratúry je potrebný najprv verejný a mediálny tlak. Myslím si, že na potrebe lepšej informovanosti verejnosti sme sa všetci štyria zhodli.

Vážení občania,

ako prezidentka cítim povinnosť ozvať sa, keď vidím nespravodlivosť, zneužívanie moci alebo zanedbanie povinností kompetentnými orgánmi. Rovnako však považujem za svoju povinnosť vyzdvihnúť aj pozitívny prístup alebo upokojiť situáciu, keď je na to dôvod. Vo svojich verejných vystúpeniach opakovane hovorím a žiadam aj verejnosť, aby sme nepaušalizovali a neposudzovali všetkých sudcov, prokurátorov a policajtov len na obraz tých, ktorí zišli z cesty. Keď voláme po spravodlivosti, buďme aj my spravodliví. Je stále väčšina tých sudcov, prokurátorov a policajtov, ktorým záleží na svojej povesti, dobrom mene svojho stavu, a ktorí slúžia spravodlivosti.

Vážení občania,

vyšetrovatelia a dozorujúci prokurátori v prípadoch podozrivých sudcov a podozrivého bývalého generálneho prokurátora ešte majú nárok na to, aby od nás mohli žiadať dôveru. Moja terajšia dôvera a ani čas potrebný na preukázanie výsledkov však nie sú nekonečné a bezhraničné. Vo chvíli, keď dôjdem k presvedčeniu, že som sa mýlila, tak vám to rovnako otvorene poviem. A využijem každú možnosť, aby som dosiahla zmenu. Nesmieme si už na Slovensku dovoliť ďalšiu Gorilu, ďalšie prípady, ktoré sa budú vyšetrovať dlhé roky bez výsledku.

Aby som však bola vo svojom hodnotení férová, musím sa pri kauze Gorila ešte pristaviť. Zatiaľ čo z ostatných prípadov a vyjadrení dozorujúcich prokurátorov mám pocit, že si spoločenskú naliehavosť a dôležitosť týchto káuz uvedomujú a s týmto vedomím na nich pracujú, z verejných vyjadrení a pôsobenia dozorujúceho prokurátora prípadu Gorila tento pocit nemám. Som presvedčená, že takú vážnu kauzu, ktorú sa nepodarilo vyšetriť ani počas piatich vlád, a v ktorej oprávnene očakávame významný posun, by dozorujúci prokurátor nemal vyvolávať pochybnosti o jeho úmysloch, o jeho osobnej integrite a mal by mať výsledky, ktoré nás oprávňujú dôverovať mu.

Vážené dámy, vážení páni,

verejný tlak na justičné orgány prináša svoje výsledky. Vyhlásenie Rady prokurátorov aj Etickej komisie prokuratúry, ktoré sami volajú po očiste svojho stavu a sú si vedomé, že ich prácu znevažujú nezodpovední jednotlivci v ich radoch, považujem za významný krok a príklad pre ostatných. Skorumpovaní alebo z korupcie dôvodne podozriví sudcovia, policajti a prokurátori nemôžu zotrvávať vo svojich pozíciách. Takto jasné hodnotové vymedzenie však, žiaľ, nie je počuť zo sudcovského stavu.

Dôvera sa dá veľmi ľahko stratiť, ale dá sa len ťažko získať späť. Žiadam preto všetkých zainteresovaných, aby pre prinavrátenie dôvery verejnosti urobili všetko, čo je v ich silách, a to v najkratšom možnom čase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok