Čaputová prehovorila o kauzách: Cynizmus aktérov prekvapil i mňa

TA3 TASR SITA
18.10.2019 13:15

"To, čo sa v posledných dňoch z médií dozvedáme, presahuje moju predstavivosť. Cynizmus aktérov káuz prekvapil nielen mňa," vyhlásila Zuzana Čaputová, ktorá reagovala na aktuálne kauzy, ktoré otriasajú Slovenskom. Prezidentka kritizovala fakt, že ľudia, ktorí v kauzách vystupujú, stále zastávajú svoje profesie.

"Každý, kto sa zaujíma o verejné dianie, tušil, že v našom štáte máme problém s korupciou, vymožiteľnosťou práva a zneužívaním moci. Ale konkrétne kontúry tohto správania, arogancia aktérov komunikácie a ich cynizmus, prekvapil určite nielen mňa," uviedla prezidentka. Kauza Gorila sa podľa nej vyšetruje sedem rokov, vďaka čomu už zrejme došlo k premlčaniu väčšiny skutkov.

https://www.scribd.com/embeds/430899419/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-zLoefp0SlCWv2GrFBr7j&show_recommendations=true

"Aktéri tejto kauzy ďalej pôsobia vo svojich profesiách. Komunikácia podnikateľa so sudkyňou, z ktorej vyplýva podozrenie na rozsiahlu korupciu v justícii. Táto kauza je zatiaľ bez viditeľného posunu vo vyšetrovaní, sudkyne a prokurátor stále vykonávajú svoje funkcie. Komunikácia o korupčnom správaní medzi obvineným podnikateľom a bývalým generálnym prokurátorom – táto vec je po niekoľkých mesiacoch bez vznesenia obvinenia. Prokurátor je pritom stále prokurátorom," uviedla prezidentka.

Čaputová sa stretla so šéfom polície Milanom Lučanským, ministerkou vnútra Denisou Sakovou a prvou námestníčkou GP Vierou Kováčikovou. Polícia aj prokuratúra si podľa nej vážnosť situácie v súvislosti s vyšetrovaním aktuálnych káuz uvedomujú a zatiaľ majú jej dôveru. Dôvera prezidentky však nie je bezhraničná. Vo svojom prejave zdôraznila, že ak sa v predstaviteľoch štátu sklame, bude o tom občanov informovať.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár reagoval, že oceňuje dôveru a objektívny prístup prezidentky. "Generálny prokurátor si uvedomuje vážnosť situácie a reflektuje na ňu," uviedla GP. Hneď ako to bude možné, bude verejnosť informovaná aj zo strany generálnej prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok