Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Revolučná virtualizačná platforma zo Slovenska nahradí aj výkonné počítače

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Časy, v ktorých sa na laviciach, v školských učebniach, rozmáhali široké a vysoké stolné počítače, s obrovskými monitormi, sú dávno preč. Neskôr ich nahradili menšie a tenšie zariadenia. No vývoj ide stále dopredu a vďaka šikovným mladým Slovákom už po novom žiadne desktopové počítače, ani tenkých klientov v sieti netreba. Vďaka nim sa tak do škôl, nemocníc, úradov či do firiem, môže dostať zaujímavá virtualizačná platforma s miniatúrnou zobrazovacou jednotkou. Tá výrazne zrýchlila tímovú prácu a posunula ju vpred.

Platforma s názvom SINO CLOUDclient je unikátne virtualizované počítačové vybavenie, vďaka ktorému používatelia nepotrebujú k práci žiadny počítač či notebook. Stačí im iba malá zobrazovacia jednotka, ktorá sa jednoducho pripevní na zadnú stranu monitora.

„SC Client neobsahuje žiadny procesor, žiadnu grafickú kartu, žiadne disky, žiadny ventilátor. Nič, čo by sa mohlo pokaziť. Obsahuje 4 USB vstupy, cez ktoré môžete pripojiť bežné periférie, ako klávesnica, myš, tlačiareň, čítačka a podobne. Ďalej obsahuje HDMI vstup pre pripojenie monitora, napájanie, pripojenie pre LAN sieť,“ vysvetľuje pán Stanislav Chlepko, SINO.

O celý výpočtový a grafický výkon, aj dáta pre desiatky alebo stovky pripojených SC Clientov sa postará centrálny SC Server, ku ktorému sa jednotky pripájajú pomocou štandardnej LAN siete. Mladí slovenskí vývojári pritom využívajú unikátny protokol pre rýchly prenos audiovizuálnych dát zo servera na monitor. Vďaka nemu používateľ nepociťuje oneskorenie a môže v prostredí operačného systému Windows pracovať v reálnom čase tak, ako keby sedel za klasickým počítačom.

„Platforma SINO CLOUDclient je pripravená pre všetky štandardné kancelárske balíčky programového vybavenia a takisto je pripravená aj pre graficky náročné aplikácie, ako AutoCAD, Adobe Creative Cloud, 3D Max, Photoshop, Revit a podobne.“

Výkonové prostriedky servera sa prideľujú pripojeným zobrazovacím jednotkám automaticky, podľa aktuálnych potrieb aplikácií. Jeden serverový rack pritom dokáže obslúžiť až 100 graficky náročných používateľov a 200 používateľov pre kancelársku prácu a teda nahradí príslušný počet počítačov.

„Servery skladáme z najkvalitnejších a najvýkonnejších komponentov používaných v dátových centrách. Platforma je škálovateľná a v prípade voľných výkonových kapacít na strane servera, vieme kedykoľvek zvýšiť počet pripojených SC klientov. V prípade požiadavky na väčší počet zamestnancov vieme kedykoľvek doplniť počet serverov. Počet pripojených používateľov nie je ničím limitovaný.“

SC Server býva zvyčajne umiestnený priamo v objekte organizácie, no zobrazovacie jednotky sa môžu o výkon podeliť aj na diaľku, zo servera v dátovom centre.

„Potrebujete mať dostatočne rýchle sieťové spojenie.“

V porovnaní s tenkými klientmi má virtualizačná platforma SINO výhodu nielen v minimálnej odozve a vysokom výkone pre náročné aplikácie. Vďaka tomu, že zariadenia neobsahujú žiadny zbytočný hardvér, prispievajú aj k zdravšiemu pracovnému prostrediu.

„Zobrazovacie jednotky SC klient nezaberajú žiadne miesto na stole ani pod stolom, nevytvárajú žiadny hluk, nevytvárajú žiadne teplo a nevíria prach.“

Štruktúra platformy prináša tiež výhody z pohľadu kybernetickej ochrany a nezabudlo sa ani na nemenej dôležité monitorovanie.

„Všetko sa nachádza na centrálnom serveri a tak namiesto ochrany stoviek alebo tisíc poruchových bodov, ako v prípade použitia počítačov, chránite iba jeden centrálny server. Servery sú chránené najvyššou úrovňou kybernetickej ochrany, aká sa používa v dátových centrách. Monitorujeme všetky komponenty, ktoré sa nachádzajú v serveri, monitorujeme všetky SC Clienty, všetky sieťové prvky.“

Správca siete môže tiež nastavovať pravidlá pre prístup k internetu a k sociálnym sieťam, či zablokovať USB porty v zobrazovacích jednotkách, aby napríklad používatelia nemohli vynášať citlivé údaje. Nasadením platformy môžu firmy navyše znížiť náklady spojené s údržbou a obnovou IT vlastníctva.

„Je markantne lacnejšie a efektívnejšie starať sa o jeden server ako o tisícky poruchových bodov. Na zobrazovacej jednotke SC Client nebeží žiadny operačný systém, ani softvér, ktorý by vyžadoval individuálnu správu. Životnosť zobrazovacích jednotiek SC Client je až 10 rokov a teda po piatich rokoch nemusíte meniť desiatky alebo stovky počítačov, ale stačí upgradnúť server.“

SINO CLOUDclient sa môže stať ideálnym riešením počítačového vybavenia nielen pre firmy, výrobné závody či bankové inštitúcie, ale aj pre ďalšie mnohopočetné organizácie, ako sú školy, univerzity, nemocnice, knižnice a podobne.

„Môže sa použiť vo všetkých organizáciách, ktoré majú viac ako 15 zamestnancov. Pre učiteľov v školách máme pripravenú špeciálnu manažment konzolu, kedy učiteľ vie zo svojho miesta jednoducho zdieľať svoju plochu na monitory všetkých žiakov. Vie si jednoducho zobraziť plochu všetkých žiakov zase na svojom monitore, vie vstúpiť na plochu ktoréhokoľvek žiaka, keď mu chce pomôcť pri riešení úlohy.“

Šikovní mladí vývojári však už teraz pracujú na vylepšeniach svojej platformy.

„Doposiaľ používame štandardnú LAN sieť a v blízkej budúcnosti verím, že prejdeme aj na Wi-Fi. Predpokladám, že do konca roka budeme mať pripravené riešenie aj s pripojením pre dva monitory,“ dodáva pán Stanislav Chlepko, SINO.

Slovenská virtualizačná platforma SINO CLOUDclient prináša revolúciu v oblasti počítačového vybavenia. Vďaka vysokému výkonu, škálovateľnosti a kyber ochrane môže nahradiť štandardné počítače v nejednej modernej firme. Je to tiež vhodné riešenie na to, ako by sa dalo ušetriť na vysokých výdavkoch nielen vo firmách, ale najmä v štátnej správe, zdravotníctve či v školstve.