Za maľby dostanú stranu z knihy. Srbi a Rusi si vymenia pamiatky

TA3 TASR
18.10.2019 11:07

Srbsko vráti Rusku sedem majstrovských diel od slávneho ruského maliara Nikolaja Rericha výmenou za "stranu 166" z Miroslavovho evanjeliára, najstaršieho zachovaného srbského rukopisu v cyrilike. Výmena sa uskutoční koncom tohto roka, uviedol srbský minister kultúry Vladan Vukosavljevič.

Za maľby dostanú stranu z knihy. Srbi a Rusi si vymenia pamiatky
Twitter.com/ RusBotschaft Wien

Príslušnú dohodu podpíšu 20. októbra počas návštevy ruského premiéra Dmitrija Medvedeva v Belehrade. Otázka vrátenia "strany 166" do Srbska je predmetom rokovaní už niekoľko desaťročí. Osud siedmich Rerichových malieb bol neznámy od roku 1941 do marca 2017, keď ich korešpondent TASS-u objavil v Srbskom národnom múzeu v Belehrade.

Podľa tlačovej kancelárie ruskej vlády Medvedev navštívi srbskú metropolu 19.-20. októbra. Počas svojho pobytu sa zúčastní na oslavách 75. výročia oslobodenia Belehradu od nacistov. Medvedev naposledy zavítal do Belehradu v roku 2009, keď bol ruským prezidentom.

Miroslavov evanjeliár vznikol okolo roku 1180. Ide o najstarší srbský manuskript písaný cyrilikou a je uchovávaný v NMS. Na kópiu tejto knihy skladajú slávnostný sľub srbskí prezidenti. Evanjeliár objavil v roku 1845 v gréckom kláštore Chilandar na hore Athos archimandrita Porfirij Uspenskij, pričom jednu stranu z knihy vytrhol a priniesol do Ruska. Evanjeliár sa vrátil do Srbska v roku 1896, keď kláštor navštívil srbský kráľ Alexander I. Obrenovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok