Národnú gardu donútili prepustiť syna obávaného narkobaróna

TA3 TASR
18.10.2019 09:14

Ťažké zbrane, horiace autá a desiatky väzňov na úteku. Mexické bezpečnostné sily zatkli syna známeho narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, ktorého v júli odsúdili v USA na doživotie. Keďže však údajne čelili mohutnému útoku ťažko ozbrojených príslušníkov kartelu, boli nútené ho prepustiť.

Národnú gardu donútili prepustiť syna obávaného narkobaróna
SITA

Ohľadne toho, či k zatknutiu Guzmánovho syna skutočne došlo, alebo sa mu podarilo napokon uniknúť, však panovali nejasnosti a šírili sa rôzne protichodné informácie. Podľa mexickej televízie Milenio bol však krátko po zatknutí prepustený.

Joaquínov syn Ovidio Guzmán López bol údajne zatknutý počas operácie v meste Culiacán na západe Mexika. V súvislosti s operáciou došlo v tejto metropole mexického štátu Sinaloa k prudkým pouličným bojom za použitia ťažkých zbraní. Ulice blokovali horiace vozidlá a z miestnej väznice vo vzniknutom chaose ušli desiatky väzňov. Niektoré mexické médiá zverejnili fotografiu, ktorá údajne zachytáva Ovidia Guzmána po zatknutí. Právnik zastupujúci Guzmánovcov, ale vyhlásil, že Ovidio je "nažive a na slobode".

Joaquín Guzmán stál kedysi na čele mocného drogového kartelu Sinaloa, ktorý mal zázemie v rovnomennom mexickom štáte. Táto zločinecká organizácia bola najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov. Časti drogového kartelu po otcovom zatknutí a vydaní do USA prevzali jeho synovia, medzi ktorými bol aj Ovidio Guzmán. Rovnako ako otec je Ovidio stíhaný v Spojených štátoch pre drogovú trestnú činnosť. El Chapo (Krpec) Guzmán bol súdom v New Yorku uznaný za vinného z viacerých ťažkých zločinov vrátane vrážd, únosov a pašovania drog. Dostal doživotný trest plus ďalších 30 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok