Jeme pre zdravie či pre radosť? V dejinách sa obraz jedla mení

TA3 ČTK
20.10.2019 09:56

Nech je jedlo tvojim liekom a liek tvojim jedlom. Tento slávny výrok Hippokrata, starovekého otca medicíny, znie dnes skoro ako samozrejmosť. V priebehu dejín však nebol vzťah medzi potešením, jedlom a zdravím chápaný rovnako ako dnes, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Jeme pre zdravie či pre radosť? V dejinách sa obraz jedla mení
ČTK

Zdravie nie je o trápení

Ako sa zmenili diskusie okolo jedla, keď sa zo starovekého Grécka presunieme do súčasnosti? A ako sa zmenil spôsob, akým sa rozprávame o jedle dnes a pred desiatimi rokmi? V spôsobe, akým jeme a ako sa o jedle vyjadrujeme a dokonca aj vo všeobecnom chápaní chutí nastala za len o niečo viac ako jedno storočie pravá revolúcia.

Antropologička Lucia Galassiová, ktorá sa zaoberá stravou, sociálnymi procesmi a dynamikou v súvislosti s výrobou, prípravou a konzumáciou jedla, uvádza, že na rozdiel od minulosti dnes o zdravom stravovaní už nehovoríme v súvislosti s odriekaním a obeťami pre zdravie. Práve naopak, je to voľba diktovaná chuťou a vôľou vyskúšať ľahkú a originálnu kuchyňu.

maso-obed-jedlo-restauracia-1140px-sitaap_ac1100ae-67f4-d347.jpg

"Zdravé a chutné jedlo nie je vlastne vôbec plodom našej doby, jeho korene siahajú do antiky a prechádzajú stredovekom. Jedlo vtedy muselo obsahovať chute a výživové vlastnosti pre blaho tela," uvádza Galassiová.

Lokálne, kvalitne, jednoducho

Dnes, predovšetkým medzi mladými ľuďmi, vládne tendencia kupovať produkty, ktoré sú dobré, chutné a vyrobené jednoducho a pritom kreatívne. Práve preto vznikol veľký záujem o stredomorskú kuchyňu založenú na kombinácii prírodných produktov, mäsa, rýb, ovocia a zeleniny, ktoré sú čo najviac prírodné a čo najlokálnejšie a nemuseli k nám letieť z opačnej časti planéty. To všetko preto, aby sme sa udržali vo forme.

Faktory, ktoré z veľkej časti prispeli k tomu, že sa zmenilo všeobecné chápanie chutí a že sa zo zdravého nízkotučného jedla stala pochúťka, sú dva. Jednak rozšírenie etnických jedál a alternatívnych spôsobov varenia, taktiež rozšírenie filozofie kvalitných surovín, ktoré berú ohľad na životné prostredie a sú prospešné pre zdravie. Vďačíme za to aj televíznemu vysielaniu a internetu, kde nájdeme výstupy popredných kuchárov a profesionálov.

Šéfkuchári v televízii

Jesť mäso, ryby alebo ryžu či akékoľvek iné potraviny varené vo vode, predtým často evokovalo chorobu či tráviace problémy. Až kým sa nerozšírili cudzokrajné kuchyne, ktoré dávali prednosť práve vareniu vo vode alebo v pare. "V japonskej, ale aj v čínskej kulinárnej tradícii pomáha takéto varenie zachovať výživnú zložku potravín, zvýrazniť prirodzenú chuť, ale aj vzhľad jedla," uvádza Galassiová.

To, že sa v televízii vyrojili programy so šéfkuchármi vyznamenanými michelinskými hviezdičkami, má taktiež svoje pozitívne stránky, o ktorých sa hovorí málo. Televízne programy s gastronomickými súťažami či s výukou varenia majú vplyv na varenie v miliónoch domácností a najmä mladých ľudí. To, čo dnes spája veľkých kuchárov, je tendencia posilniť estetiku jedál varených jednoduchým spôsobom, ktorý podčiarkne farby, chuť a výživné vlastnosti ingrediencií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok