Profesionálny revolucionár, najhľadanejší na svete. Kto je Šakal?

TA3 ČTK
19.10.2019 20:00

Označuje sa za profesionálneho revolucionára. Na svedomí má životy najmenej 83 ľudí a takmer 20 rokov bol najhľadanejším teroristom na svete. Kto je Ilyich Ramírez Sánchez, zvaný Carlos alebo Šakal?

Profesionálny revolucionár, najhľadanejší na svete. Kto je Šakal?
SITA/AP

Vladimir, Ilyich a Lenin

Carlosovi sa pripisuje celý rad teroristických útokov s mnohými obeťami. Okrem iného únos francúzskeho lietadla do ugandského Entebbe v roku 1976, útok v nákupnom centre v parížskej štvrti Saint-Germain v roku 1974, atentát v centre Paríža, ktorý sa odohral na jar 1982. Šakal viackrát útočil aj vo francúzskych vlakoch. Tieto Šakalove "akcie" si vyžiadli mnoho obetí.

Carlos sa narodil vo venezuelskej Michelene do rodiny zámožného právnika, ktorý dal svojim synom mená Vladimir, Ilyich a Lenin. V roku 1964 sa pripojil k študentskému komunistickému hnutiu v Caracase a absolvoval výcvik na Kube.

Oslobodzovanie Palestíny

Začiatkom 70. rokov Šakal začal pracovať pre Ľudový front za oslobodenie Palestíny. Najprv v Londýne, kde zároveň študoval ekonómiu a ruský jazyk. V roku 1973 ho vyslali do Paríža ako asistenta tamojšieho zástupcu PFLP Michela Múcharbala. Ten bol o dva roky neskôr zatknutý. Keď políciu zaviedol do Carlosovho parížskeho bytu, podarilo sa Carlosovi Múcharbala a s ním aj dvoch francúzskych agentov zastreliť a utiecť do Libanonu, kde ho privítali ako hrdinu.

Po tejto vražde "zradcu palestínskej veci" a dvoch agentov si získal dôveru svojich arabských priateľov a bol poverený organizáciou prvej veľkej akcie. Tou sa stal v roku 1975 únos šesťdesiatich ľudí vrátane jedenástich ministrov z viedenského summitu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, pri ktorom zomreli traja ľudia. Účelom akcie bolo získať za rukojemníkov priestor v médiách pre palestínske hnutie, čo sa podarilo. Potom Carlos riadil akcie siahajúce od západnej Európy cez Blízky východ až po Japonsko.

Liposukcia a tri doživotia

V 70. a 80. rokoch sa Carlos skrýval aj vo viacerých vtedy ešte komunistických krajinách. Bol v Maďarsku, bývalom východnom Nemecku aj v Rumunsku. Medzi rokmi 1978 a 1986 pricestoval Carlos (väčšinou na juhoamerický pas) niekoľkokrát aj do bývalého Československa.

Jeho "kariéru" ukončila v auguste 1994 v Sudáne banálna operácia, údajne liposukcia, po ktorej ho ešte pod vplyvom anestetík odovzdala miestna polícia Francúzsku. V decembri 1997 ho v Paríži odsúdili za vraždy troch ľudí z roku 1975 na doživotný trest odňatia slobody.

Ďalšie doživotie dostal v roku 2011 za atentáty spáchané vo Francúzsku v rokoch 1982 a 1983, ktoré si vyžiadali jedenásť mŕtvych a v roku 2017 dostal tretí doživotný trest za zabitie dvoch ľudí a zranenie ďalších 37 osôb granátom pri útoku v centre Paríža v roku 1974. Tresty si Šakal odpykáva vo francúzskom väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok