Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony Skydio 2 sa samé nabijú v prenosnej dokovacej stanici

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Skydio pred nedávnom uviedla nový autonómny dron s pokročilou inteligenciou, vďaka ktorej posúva snímanie z výšok na úplne novú úroveň. Dron Skydio 2 však čoskoro získa aj schopnosť samostatného nabíjania. Výrobca totiž odhalil prenosnú skrinku, ktorá slúži ako nabíjacia stanica pre vykonávanie autonómnych misií bez potrieb ľudského zásahu.

Drony, ako je aj najnovšia autonómna kvadrokoptéra Skydio 2, majú veľký potenciál pre ľudí, ktorí potrebujú zaznamenávať letecké snímky a videá. Či už sú to poľnohospodári, ktorí kontrolujú svoje plodiny alebo stavbári, ktorí kontrolujú stavenisko. Vo všeobecnosti však drony nevydržia lietať príliš dlho a ich batéria sa musí pravidelne nabiť či vymeniť.

Cieľom autonómnych dronov by pritom malo byť to, aby nemuseli prerušovať svoju misiu každých 20 alebo 30 minút a museli čakať, kým im ľudia nabijú alebo vymenia batériu. Namiesto toho by im mohla byť pridelená úloha, ktorej by sa mohli bez ľudského zásahu venovať dlhé hodiny či dokonca dni.

Touto myšlienkou sa zaoberal aj tím vývojárov zo spoločnosti Skydio, ktorí sa snažili svoj dron Skydio 2 úplne osamostatniť od človeka. Výsledkom je koncept prenosnej nabíjacej stanice Skydio 2 Dock, ktorá je odolná voči poveternostným podmienkam. Krytá základňa sa dá sa jednoducho prepravovať v kufri a v priebehu niekoľkých minút nachystať na mieste určenia.

Prenosná nabíjacia základňa Skydio 2 Dock.

Dron Skydio 2 využíva počas letu inteligentný softvér, ktorý s pomocou zabudovaných šiestich kamier vytvára 360 stupňovú 3D mapu okolitého prostredia. Vďaka tomu dron vníma priestor okolo seba a počas fotenia alebo nakrúcania videí je schopný sa vyhýbať prekážkam, kým nenastane čas na nabitie batérie. S predstaveným konceptom to môže urobiť tak, že pristane na malú plošinu, ktorá je pripevnená k motorizovanému ramenu. To potom dron vtiahne do vnútra prenosnej základne, aby si dron mohol nabiť batériu.

Spoločnosť Skydio sa v koncepte zatiaľ nezaoberá konkrétnosťami, ako je čas nabíjania, no poukazuje na jednoduchosť riešenia a popisuje podobné systémy ako príliš „masívne, zložité, drahé a nepraktické“. Zatiaľ nie je známy dátum vydania ani cena, no spoločnosť víta „partnerstvo so svojimi prvými zákazníkmi a regulačnými orgánmi, aby mohla tento produkt zodpovedne zaviesť“.

Prenosná nabíjacia základňa Skydio 2 Dock.