Turkov prímerie ani americké sankcie netrápia, hrozia im nové

TA3 TASR SITA
17.10.2019 08:51

Spojené štáty uvalia na Turecko ďalšie ekonomické sankcie, ak Ankara nezastaví bojové operácie, ktoré na severe Sýrie vedú turecké jednotky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva financií.

Turkov prímerie ani americké sankcie netrápia, hrozia im nové
SITA/AP

Pompea a Penceho neplánuje prijať

"Ak neuzavrú prímerie, budú nasledovať ďalšie sankcie," povedal na tlačovej konferencii americký minister financií Steven Mnuchin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte predtým uviedol, že sankcie, ktoré na Turecko uvalili Spojené štáty v pondelok, Ankaru "netrápia". O postupe Turecka na severovýchode Sýrie majú vo štvrtok v Ankare s Erdoganom rokovať aj americký viceprezident Mike Pence a minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. Turecký prezident však medzičasom vyhlásil, že ani jedného z nich neprijme.

Turecko podniká v Sýrii ofenzívu proti Kurdmi vedeným Sýrskym demokratickým silám (SDF), ktoré považuje za teroristickú organizáciu, pričom jeho deklarovaným cieľom sú aj bojovníci z IS. SDF boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti IS, keď v časti Sýrie aj susedného Iraku vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát. Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident USA Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne podpísali Rusmi sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Stredisko koalície USA a Kurdov

Dve americké stíhačky v stredu zničili muníciu, ktorú po sebe zanechala americká armáda v cementárni južne od Ajn al-Arab na severe Sýrie. Továreň slúžila ako koordinačné stredisko pre koalíciu amerických a kurdských jednotiek v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát.

Hovorca koalície Myles Caggins povedal, že bombardovanie stíhačkami F-15E bolo vopred naplánované, pričom jeho cieľom bolo zničiť muníciu uskladnenú v továrni Lafarge. Dodal, že personál a "základné taktické vybavenie" sa už na mieste nenachádzali. Počas nadchádzajúcich dní a týždňov zo Sýrie odíde väčšina amerických vojakov z dôvodu tureckej invázie na severe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok