Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Reproduktor môže cez biely šum sledovať dýchanie novorodencov

Reproduktor môže cez biely šum sledovať dýchanie novorodencov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívna štúdia navrhuje, žeby sa biely šum z inteligentného reproduktora mohol použiť na monitorovanie dýchania a pohybu spiacich novorodencov a dojčiat. Prototyp zariadenia pritom dokáže detegovať frekvenciu dýchania s presnosťou zdravotníckych monitorov vitálnych funkcií.

Dômyselný systém využíva biely šum na detekciu dýchania dieťaťa rovnako, ako technológia sonaru dokáže detegovať objekty. Vďaka využitiu mikrofónov zabudovaných v moderných inteligentných reproduktoroch môže systém sledovať odrazený biely šum z tela spiaceho dieťaťa.

Monitorovanie začína vyslaním náhodného signálu bieleho šumu. Keďže systém generuje tento náhodný signál, presne vie, aký je. Signál sa vyšle z reproduktora von a odrazí sa od spiaceho dieťaťa naspäť. Zabudované mikrofóny v inteligentnom reproduktore zachytia vrátený signál a keďže je známy pôvodný signál, dá sa vylúčiť akákoľvek náhodnosť a zostanú iba informácie o pohybe dieťaťa.

Systém BreathJunior využíva biely šum z inteligentného monitora pre detekciu dýchania a pohybu spiacich dojčiat.

Prototyp zariadenia s názvom BreathJunior bol prvýkrát testovaný na detskom simulátore, ktorý ukázal, že systém dokáže presne detegovať rýchlosť dýchania medzi 20 a 60 nádychmi za minútu. BreathJunior potom vedci otestovali na novorodencoch umiestnených na jednotke intenzívnej starostlivosti, pričom bol tento systém porovnávaný s káblovými respiračnými monitormi. Systém sa ukázal byť pôsobivo presný a sledoval rýchlosť dýchania až 65 nádychov za minútu, čo zodpovedalo meraniam zisteným káblovými zariadeniami v nemocnici.

Vedci dúfajú. Že v budúcnosti by mohli inteligentné reproduktory bezdrôtovo monitorovať celý rad zdravotných ukazovateľov nielen u novorodencov a dojčiat, ale aj v prípade dospelých ľudí.

Testy preukázali, že BreathJunior má podobnú presnosť ako zdravotnícke respiračné monitory.