Do TA3 prišla nahrávka s názvom Gorila. Je dlhá takmer 39 hodín

TA3 TASR SITA
16.10.2019 09:51

Redakcia TA3, rovnako aj redakcie iných slovenských médií, dostali prístup k mnohohodinovej audionahrávke, ktorá má názov Gorila. Ide o záznam údajného odpočúvania z konšpiračného bytu, ktorého prepis vyvolal pred siedmimi rokmi na Slovensku obrovské demonštrácie? Na nahrávke majú byť hlasy podobné finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi aj iných osôb, ktoré sa spomínali v údajnom prepise. Problém je so zverejnením takéhoto súboru. "Akékoľvek nahrávky tohto druhu sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané", reagovala finančná skupina Penta.

Spis vyvolal masové protesty

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011. Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme masových protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe. 

Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. V zverejnených textoch vystupujú vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek, šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, ale aj expremiér Robert Fico. "Neexistuje žiadna transakcia, kde by Penta pripravila slovenských daňových poplatníkov čo len o korunu. Vyšetrovací tím má a mal dostatok kapacít a zdrojov, aby všetky transakcie spomínané v spisoch Gorila preskúmal a vyvodil z toho dôsledky," tvrdí v stanovisku Penta.

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil na konci roku 2011. Zaoberá sa údajnými rozhovormi politikov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka o províziách a korupcii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Jedným z politikov, ktorých spis spomína medzi návštevníkmi bytu, je Robert Fico. Na otázky, či v byte bol, nikdy priamo neodpovedal. Penta od začiatku kauzy popiera pravosť spisu.

Na stole v Kočnerovom byte

USB kľúč s údajnou nahrávkou vlastnil podnikateľ Marian Kočner. Mali ho nájsť policajti počas prehliadky jeho domu položený na stole. Nahrávka je aj témou záznamu Kočnera s Dobroslavom Trnkom, ktorý tento týždeň zverejnili médiá a ktorý vyvolal búrku na našej politickej scéne. Kočner sa hnevá na bývalého generálneho prokurátora, že s nahrávkou chcel údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka a hrozí Trnkovi, že ho zlikvidujú.

Finančná skupina, ktorej sa kauza dotkla, však popiera autenticitu nahrávky a zároveň odmieta, aby sa zverejnila. "Spôsob, akým mali byť údajné zvukové nahrávky sprístupnené redakciám, nesie zjavné znaky páchania trestnej činnosti a preto podávame trestné oznámenie. S nahrávkami, bez ohľadu na to, či sa má jednať o tie, ktoré mali byť nájdené na pracovnom stole u Mariána Kočnera, alebo sa jedná o úplne iný zdroj, je zjavne nezákonne manipulované, sú s najväčšou pravdepodobnosťou kopírované, zostrihávané, či inak upravované, alebo dokonca vyrábané a preto ich považujeme za nedôveryhodné a nebudeme sa k ich obsahu ani teraz a ani v budúcnosti vyjadrovať. V tzv. kauze Gorila preto budeme reagovať a ďalej sa vyjadrovať už len k výstupom, ktoré sa týkajú oficiálneho vyšetrovania," uvádza sa v stanovisku Penty.

"Žiadame, aby v záujme dôveryhodnosti, zverejnili príslušné orgány v plnom znení tzv. znalecký posudok k nahrávkam, o ktorom médiám hovoril bývalý vyšetrovateľ Kyselica. Máme zásadné pochybnosti o tom, že by uvedený znalecký posudok mohol presvedčivo vyvrátiť podozrenia, že dané nahrávky nie sú upravovaným, či inak manipulovaným materiálom. Pri dnešných technologických možnostiach, sa nedá vylúčiť prakticky žiadna možnosť výroby a účelovej úpravy akýchkoľvek zvukových záznamov. Zvlášť, ak je zjavné, že s takýmito záznamami manipulujú nezákonne rôzne osoby s pochybnými motívmi," dodala finančná skupina. Autenticitu nahrávky, ktorú mala k dispozícii polícia, potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

"Ústavný súd označil údajnú akciu SIS, ktorá vystupuje pod názvom Gorila, za nezákonnú. Z rozhodnutia Ústavného súdu z novembra 2012 jasne vyplýva, že akýkoľvek štátny orgán, ktorý by disponoval nahrávkami z tohto údajného odpočúvania, je povinný ich zničiť," tvrdí Penta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok