Poslanci útočili na správkyňu Hongkongu, musela ukončiť prejav

TA3 TASR
16.10.2019 08:35

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová musela predčasne ukončiť svoj výročný prejav o stave krajiny, keďže jej vystúpenie opakovane prerušovali opoziční prodemokratickí poslanci.

Zasadali prvýkrát od júla

Zástupcovia opozície prejavovali svoj nesúhlas a posmeškami útočili na adresu Lamovej hneď od začiatku jej prejavu. Po prvom prerušení zasadnutie ešte pokračovalo, ale už len nakrátko. Lamová napokon opustila rokovaciu sálu a svoj prejav, venovaný prevažne cenovo dostupnému bývaniu a ďalším sociálnym otázkam, zverejnila len prostredníctvom videolinku na internete.

Parlament v stredu zasadal prvýkrát od júla, kedy doň vtrhli demonštranti. Hongkong sa už niekoľko mesiacov zmieta vo vlne protivládnych protestov, ktoré vyvolal návrh zákona o vydávaní osôb do pevninskej Číny.

USA podporili demonštrantov

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu jednomyseľne schválila zákon na podporu prodemokratických protestov v Hongkongu. Tento krok rozhorčil Čínu, ktorá vo svojej reakcii vyzvala Washington, aby sa prestal miešať do vnútorných záležitostí Hongkongu. Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Carrie Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožňoval vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Stiahnutie tohto zákona oznámila Lamová 4. septembra.

Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj Lamovej odstúpenie, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, zrušenie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok