Brexitová dohoda je vraj blízko, Johnson mal urobiť veľké ústupky

TA3 TASR
15.10.2019 18:56

Britský premiér Boris Johnson je zrejme už veľmi blízko k dosiahnutiu dohody o brexite po tom, čo urobil veľké ústupky voči požiadavkám Európskej únie v otázke írskej hranice. Informoval o tom britský denník Guardian. Návrh dohody by mohol byť zverejnený v stredu ráno, uviedli vysokopostavené zdroje z Británie a EÚ.

Avšak dvaja predstavitelia EÚ následne pre tlačovú agentúru Reuters povedali, že správa o tom, že Británia a Európska komisia sa už blížia ku konečnému textu brexitovej dohody, je "predčasná". Tretí zdroj pre Reuters poznamenal, že nastalo určité "výrazné zblíženie názorov" počas technických rozhovorov.

Podľa dostupných informácií Guardianu sa rokovacie tímy v zásade dohodli, že colná hranica bude prechádzať Írskym morom. Toto more oddeľuje ostrovy Írsko a Veľká Británia. Takéto riešenie odmietla predchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová, podľa jej vtedajších slov takúto dohodu by žiadny britský premiér neprijal.

Johnson však bude teraz potrebovať súhlas parlamentu - vrátane severoírskej Demokratickej unionistickej strany, tvrdých zástancov brexitu z Konzervatívnej strany a aj euroskeptického zoskupenia konzervatívcov známeho ako Európska výskumná skupina. Na základe tejto dohody bude totiž Severné Írsko stále právne súčasťou colného územia Spojeného kráľovstva, dodal denník Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok