Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý elektromobil Volvo získa natívny systém Android

Prvý elektromobil Volvo získa natívny systém Android
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska automobilka Volvo oznámila, že svoj prvý plne elektrický automobil, čo je elektrická verzia obľúbeného SUV XC40, vybaví informačný systémom založeným na integrovanom softvéri Android Automotive od spoločnosti Google.

Nový elektrický model SUV XC40 bude teda vybavený funkciami a aplikáciami, ako sú napríklad Asistent Google a Mapy Google, ktoré sa budú dať spúšťať bez potreby smartfónu s operačným systémom Android. Informačný systém založený na Android Automotive bude mať prístup aj do obchodu s aplikáciami Play, čo umožní majiteľom sťahovať aplikácie, ktoré spoločnosť Google uvoľnila pre používanie v automobilovom priemysle.

Nie je to až tak úplne prvý automobil so zabudovaným systémom Android a ani prvý elektromobil v širšej skupine Volvo. Značka Polestar, spadajúca pod Volvo, si oba tieto tituly nárokuje svojim elektromobilom vozidlom Polestar 2 EV, ktoré sa má uviesť do predaja v roku 2020. No model XC40 od spoločnosti Volvo je cenovo dostupnejší elektromobil, ktorý by mal osloviť viac zákazníkov.

Elektrická verzia obľúbeného automobilu SUV XC40 získa informačný systémom založený na integrovanom softvéri Android Automotive.

Integrácia systému Android umožní vodičom a cestujúcim používať službu digitálneho hlasového Asistenta Google na zmenu vecí, ako je napríklad nastavenie klimatizácie. Systém tiež umožní bezdrôtové aktualizácie, ktoré môžu vozidlu pridať nové funkcie alebo vyriešiť niektoré problémy s jeho údržbou. Dostupná bude aj možnosť pripojenia smartfónov iPhone a používanie služby Apple CarPlay.

Natívny Android prinesie iný zážitok v porovnaní s tým, čo je v súčasnosti k dispozícii vo vozidlách Volvo, no používatelia by si na nový informačný systém mali rýchlo zvyknúť, keďže jeho rozhranie bude podobné existujúcemu softvéru Sensus od automobilky Volvo.

Informačný systém založený na Android Automotive bude podrovať služby Asistenta Google a umožní prístup do obchodu s aplikáciami Play.