Prezident zrušil svoj balík opatrení, vyžiadali si to násilné protesty

TA3 TASR
15.10.2019 07:29

Ekvádorský prezident Lenín Moreno podpísal dekrét, ktorý ruší balík úsporných opatrení. Tie vyvolali v krajine násilné 11-dňové nepokoje. Zomrelo pri nich 7 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. V rukách polície skončila viac ako tisícka protestujúcich.

Moreno nový dekrétom, ktorý vstúpil do platnosti v noci z pondelka na utorok, zrušil predchádzajúce opatrenia, ktoré zastavili dotácie na palivo. Ceny paliva sa tým znížia na hodnotu z obdobia pred zavedením opatrení. Text dokumentu spresňuje, že "dočasné opatrenie" bude v platnosti, až kým vláda nepripraví nový postup v súvislosti s dotáciami, ktorý zabezpečí, že zmeny nebudú môcť vo svoj prospech využiť bohatí ľudia ani pašeráci s palivom.

Zrušenie dotácií bolo súčasťou balíka úsporných opatrení, ktoré vláda zaviedla s cieľom získať pôžičku od Medzinárodného menového fondu v hodnote 4,2 miliardy dolárov. Následné zvýšenie cien paliva o viac ako 100 percent viedlo k demonštráciám pôvodných obyvateľov a odborových organizácií.

Moreno a zástupcovia pôvodných obyvateľov Ekvádora dosiahli v nedeľu dohodu o zrušení balíka úsporných opatrení. Vláda v pondelok takisto zrušila núdzový stav a zákaz vychádzania v hlavnom meste Quito - opatrenia, ktoré boli zavedené v reakcii na nepokoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok