Fotogaléria: Monacké knieža navštívilo Bratislavu, dostalo doktorát

TA3 TASR
14.10.2019 12:56

Čestný doktorát "doctor honoris causa" Univerzity Komenského v Bratislave si prevzalo monacké knieža Albert II. Získal ho za aktivity v oblasti ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva a pri odstraňovaní následkov klimatických zmien. Doktorát mu bol udelený na návrh Prírodovedeckej fakulty UK. Pozrite si, ako to vyzeralo.

Fotogaléria: Monacké knieža navštívilo Bratislavu, dostalo doktorát
SITA/Branislav Bibel

Knieža Albert II., vlastným menom Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi, založil v roku 2006 Nadáciu Alberta II., ktorej primárnym poslaním je podpora vedy a vzdelávania v oblasti ochrany životného prostredia. Na podporu projektov bolo použitých vyše 55 miliónov eur. Prioritnými témami nadácie sú klimatická zmena, deforestácia, pokles biodiverzity, ochrana ohrozených druhov, alternatívnych zdrojov energie či okysľovanie svetového oceánu. V posledných rokoch sa nadácia zaoberá aj ekosystémovými službami, ochranou opeľovačov – najmä včiel.

Albert II. zdôraznil, že ľudia sa viac nemôžu správať ako páni a vlastníci prírody, pričom environmentálne výzvy si začínajú čoraz viac uvedomovať aj politici. "Zmenilo sa chápanie sveta. Už neplatí, že ľudstvo je zraniteľné a príroda nás ohrozuje, ako sme si mysleli tisícky rokov. Dnes je ľudstvo tou deštrukčnou silou a príroda musí byť chránená. Chránená každým z nás prostredníctvom nášho konania," povedal Albert II. Zároveň dodal, že ešte stále máme moc konať a nemali by sme túto príležitosť konať premárniť.

Na základe už prebiehajúcej spolupráce podpísala Prírodovedecká fakulta UK s Monackým kniežatstvom v tomto roku memorandum o vzájomnej spolupráci na aktivitách smerujúcich k ochrane životného prostredia. "Spolupráca s nadáciou rozširuje možnosti moderných nástrojov na ochranu životného prostredia, osobitne na poli biologických invázií, v celoeurópskom priestore," dodal dekan Prírodovedeckej fakulty UK Peter Fedor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok