Kompletka za dvacku? Sexistické reklamy bojujú o anticenu

TA3 SITA
14.10.2019 11:47

Vizuály polície, hasičského zboru či známych spoločností sú medzi 86 reklamami, ktoré verejnosť nominovala do 4. ročníka anticeny Sexistický kix. Jej cieľom je upozorniť, že zobrazovanie ľudí znevažujúcim či stereotypným spôsobom na základe rodu nepatrí do verejného priestoru.

Kompletka za dvacku? Sexistické reklamy bojujú o anticenu
Zdroj: www.sexistickykix.sk

Objavujú sa aj veľké značky

Anticena vysiela signál reklamným zadávateľom, že naozajstná kreativita sexizmus nepotrebuje. Hlasovať o tom, ktorá z nominovaných reklám získa anticenu možno do 18. novembra. V mene tímu Sexistický kix o tom informovala spoluorganizátorka anticeny Jitka Dvořáková.

Každoročne sú nominované vizuály menších a menej známych firiem. Často ide o stavebné firmy, autoservisy, požičovne áut, bary či reštaurácie. Objavujú sa však aj reklamy veľkých značiek, tento rok napríklad spoločností Volvo, Hornbach, Tefal, Pelikan či JOJO. „Medzi nomináciami, ktoré sme prijímali už od apríla, sa objavili tiež komunikačné vizuály verejných inštitúcií, konkrétne Polície SR a Hasičského a záchranného zboru, ako aj politickej strany,“ zhodnotila Dvořáková.

Okrem zobrazovania častí ľudských tiel bez súvislosti s promovaným produktom alebo službou je nominovaných viac reklám s využitím prvkov násilia, ktoré sa objavili prevažne v období Veľkej noci. Problémové sú tiež podľa Dvořákovej vizuály, ktoré využívajú mýtus krásy a prepájajú ho s tzv. bodyshamingom (výsmechom ľudí, ktorých telá sa tomuto mýtu vymykajú). Ako príklad uviedla kampaň posilňovne FITINN, ktorá sa snaží získať klientov a klientky zosmiešňovaním a ponižovaním.

Iniciatíva ponúka konzultáciu

Iniciatíva Sexistický kix adresovala dvom veľkým značkám otvorené listy s upozornením na problémové vizuály a ponúkla im konzultáciu v oblasti nesexistickej reklamy. List adresovaný Tefalu bol reakciou na príspevok spoločnosti na sociálnej sieti, v ktorom bola zobrazená panvica ako veľkonočný korbáč spolu so sloganom: „Keď nemáte korbáč... ale jemne“. Druhý list iniciatíva poslala spoločnosti Hornbach, ktorá sa v minulosti prezentovala reklamou narúšajúcou stereotypy. „Keďže firma Hornbach vo svojich reklamách zvykla búrať rodové stereotypy a prinášať skôr ukážkové príklady nesexistických reklám, veľmi nás prekvapila jej tohtoročná komunikácia využívajúca sexualizáciu, mýtus krásy a spredmetňovanie. Rozhodli sme sa preto spoločnosť na nevhodnosť takejto reklamy upozorniť a vyjadriť svoje sklamanie,“ podotkla spoluorganizátorka anticeny Diana Gregorová.

O najsexistickejšej reklame môže verejnosť rozhodnúť na webovej stránke www.sexistickykix.sk, pričom hlasujúci môžu udeliť ľubovoľný počet hlasov, teda ako „kix“ označiť viacero reklám. Výsledky hlasovania širokej verejnosti aj odbornej poroty budú vyhlásené v rámci 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách, 28. novembra, v bratislavskom Satori Stage.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok