Danko v Belehrade opätovne podporil Srbsko v úsilí o vstup do EÚ

TA3 TASR
14.10.2019 19:15

Predseda parlamentu Andrej Danko sa popri výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie v Belehrade stretol s predsedníčkou srbského parlamentu Majou Gojkovičovou, pričom vyjadril Srbsku opätovnú podporu v rámci jeho úsilia o vstup do Európskej únie. Rokovanie sa nieslo v priateľskej atmosfére, uviedol Danko na brífingu v závere svojej dvojdňovej pracovnej návštevy Srbska.

Na stretnutí boli prítomní aj predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka. Danko informoval, že spolu s týmito predstaviteľmi pozval Gojkovičovú na stretnutie predsedov parlamentov v Slavkovskom formáte (Slovensko, Česko, Rakúsko - S3). Trojica tak urobila v kontexte iniciatívy, aby si "Európska únia oveľa viac všímala Balkán a štáty, ktoré si zaslúžia vstúpiť do EÚ". Danko uviedol, že v prvej časti stretnutia svojej srbskej rezortnej kolegyni poďakoval za organizovanie zasadnutia Medziparlamentnej únie aj za možnosť vystúpiť vlani na pôde srbského parlamentu. "Verím, že tieto stretnutia pomôžu k väčšej kooperácii národných parlamentov aj k pomoci parlamentov štátov, ktoré sa chcú dostať do Európskej únie," povedal.

Danko tiež na stretnutí zopakoval, že Srbsko by malo byť jednou z prvých krajín, o ktoré sa Únia rozšíri. Vyjadril aj jasný postoj ku Kosovu. "Pre mňa to bolo veľmi inšpirujúce stretnutie v tej medzinárodnej kooperácii," dodal šéf parlamentu. Vondráček pripomenul, že každá z krajín Slavkovského formátu má ku Kosovu iný prístup. "Slovensko to (nezávislosť Kosova) neuznalo, česká vláda to uznala za dosť rozporuplných okolností. Pán prezident (Miloš Zeman) nedávno povedal, že by sme ho zas mali 'oduznať', a Rakúsko je zase v inej pozícii," vysvetlil.

Dôležité je však podľa Vondráčka to, že všetci traja predstavitelia súhlasia s tým, aby sa Srbsko stalo súčasťou európskeho spoločenstva. Bez toho, aby sa v krajine situácia urovnala a došlo k nejakej dohode medzi Prištinou a Belehradom, sa však podľa neho dá len ťažko očakávať plnohodnotné členstvo Srbska v EÚ. Dodal, že k rokovaniam S3 chcú prizvať i Slovinsko.

Danko sa v Belehrade zúčastnil na výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie. Už skôr ocenil dôležitosť tohto podujatia ako príležitosti na bilaterálne stretnutia s predsedami parlamentov z viacerých kontinentov a výmenu skúseností, čo sa týka medzinárodných problémov. IPU, ktorá vznikla pred 130 rokmi, združuje národné parlamenty 179 štátov a ďalších 12 regionálnych parlamentných zhromaždení. Hlavnými témami 141. zasadnutia, ktoré potrvá do 17. októbra, sú posilnenie medzinárodného práva, parlamentné úlohy a mechanizmy a prínos regionálnej spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok