Chceli nezávislosť Katalánska, odsúdili ich na dlhoročné väzenie

TA3 TASR
14.10.2019 09:55

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont označil za "nehoráznosť" rozhodnutie španielskeho najvyššieho súdu, ktorý v pondelok poslal na dlhoročné tresty väzenia deviatich bývalých katalánskych lídrov - vrátane vicepremiéra Oriola Junquerasa. Toho španielsky súd poslal do väzenia na 13 rokov.

"Celkovo sto rokov. Nehoráznosť. Teraz stojím ešte väčšmi než kedykoľvek predtým pri vás a vašich rodinách. Je čas na reakciu, aká tu ešte nebola," napísal na Twitteri Puigdemont. Listom z väzenia zverejneným jeho stranou Republikánska ľavica Katalánska (ERC) reagoval na rozsudok aj Junqueras. "Tým, ktorých ženie vpred len vôľa ubližovať, tým odkazujeme, že dneškom sa nič nekončí, ani ste nezvíťazili, ani nepresvedčili... My sa vrátime ešte silnejší. Vrátime sa a zvíťazíme," uviedol v liste bývalý katalánsky vicepremiér.

V pondelok si rozsudok španielskeho najvyššieho súdu vypočulo 12 obžalovaných. Troch z nich súd uznal za vinných len z občianskej neposlušnosti a do väzenia ich neposlal. Ostatných deviatich uznal súd za vinných z protištátnej činnosti a vymeral im tresty v rozmedzí 9-13 rokov. Ani jeden obžalovaný však nebol uznaný za vinného zo vzbury - s trestnou sadzbou až 25 rokov väzenia.

Vzbury sa lídri mali podľa obžaloby dopustiť zorganizovaním nezákonného referenda o nezávislosti v októbri 2017 a následným vyhlásením Katalánskej republiky. Bývalý katalánsky premiér Puigdemont je na úteku pred španielskou justíciou, ktorá ho v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti od Španielska obvinila zo vzbury. Zdržiava sa v Belgicku a Madrid zatiaľ neuspel so snahami o jeho vydanie na stíhanie do vlasti. Keby sa vrátili do Španielska, hrozí mu zatknutie.

Referendum o nezávislosti Katalánska sa konalo 1. októbra 2017 napriek nesúhlasu a zákazu Madridu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok