V Japonsku začali počítať obete, jedna z nich vypadla záchranárom

TA3 SITA
13.10.2019 21:12

Počet obetí tajfúnu Hagibis, ktorý zasiahol rozsiahle oblasti východného Japonska, stúpol na minimálne 33. Toto číslo dala dokopy služba Kyodo News, ktorá zhrnula viaceré lokálne správy. Nezvestných by malo byť podľa nej ešte asi 19 ľudí. Jedna sedemdesiatnička pritom prišla o život, keď ju nakladali do záchranárskej helikoptéry a spadla z výšky asi 40 metrov.

V Japonsku začali počítať obete, jedna z nich vypadla záchranárom
SITA/AP

Vládna agentúra na zvládanie katastrof, ktorá zvykne byť vo svojich odhadoch pomerne konzervatívna, v nedeľu informovala, že zomrelo 14 ľudí, 11 je nezvestných a 187 utrpelo zranenia. Zaplavených je podľa nej asi 1283 domov a 517 je poškodených alebo úplne zničených. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga informoval, že asi 376.000 domov je bez elektriny a 14.000 nemá tečúcu vodu. Tokyo Electric Power Co. neskôr oznámila, že bez prúdu je ešte 66.000 domov a Tohoku Electric Co. informovala o ďalších 5600 v prefektúrach Mijagi, Iwate a Fukušima.

V skorých ranných hodinách obnovili prevádzku na niektorých železničných tratiach v tokijskej oblasti a ďalšie spustili v priebehu dňa. Do záchranných operácií nasadili 27.000 vojakov a ďalších záchranárov, ktorí majú k dispozícii aj helikoptéry a člny. Podľa verejnoprávneho vysielateľa NHK sa vylialo 14 riek, niektoré z nich na viacerých miestach. Silné dažde tiež na viacerých miestach spôsobili zosuvy pôdy.

Oko tajfúnu Hagibis, čo znamená po filipínsky "rýchlosť", zasiahlo ostrov Honšu v sobotu krátko pred 19:00 miestneho času na polostrove Izu, juhozápadne od Tokia, a následne búrka pokračovala ďalej na sever. V nedeľu tajfún zoslabol na tropickú búrku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok